11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 13. март 2017.

Владика Атанасије богослужио у Грахову

У другу недјељу Часног поста, на празник Преподобног Прокопија Декаполита и Преподобног Талалеја, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије посјетио је Грахово, гдје је служио свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су парох дрварски јереј Зоран Миловац, парох лијевањски јереј Предраг Црепуља, парох граховски јереј Савко Плавшић и протођакон Никола Перковић.

У својој бесједи Епископ је подсјетио на ријечи из Јеванђеља које трају двије хиљаде година и на важност приповиједања о дјелима Господа Исуса Христа. -Смисао живота апостола и оних који вјерују у Христа и који желе добро себи и овоме свијету јесте управо у приповиједању и ширењу Јеванђеља, рекао је Владика и истакао да, нажалост, има и оних који не желе да напуне свијет добрим, него је њихов смисао да свијет напуне злом: -Један од посебних начина умножавања зла јесте клевета, посебно клевета путем савремене технологије, користећи интернет и друштвене мреже у негативну сврху да би се поједини људи поставили на стуб срама. Самом том клеветом врши се мобилизација људи да чине исто, да пљуну и осуде тог човјека.

Епископ се обратио и клеветницима, ма гдје и ма ко они били, и позвао их да се још једном упитају да ли је служење Сатани клеветом заиста пут који они желе и да ли клевета може да осмисли њихов живот, с обзиром да ћемо, као што каже Свети апостол Христов Павле „сви предстати суду Христовом“, и да ће „сваки од нас дати одговор за себе“ (Рим. 14:10,12).

Оне који су оклеветани Епископ је подсјетио на Христове ријечи: „Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве ријечи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили и пророке прије вас“ (Мт. 5:11,12), подсјећајући да је сам Христос био попљуван и да су му се злобници наругали. -Клевета је духовни рат против којег треба да се боримо разборитошћу, молитвом и добрим дјелима која представљају најсигурнију одбрану од клевате и клеветника, поручио је Владика и подсјетио да се у историји Цркве често дешавало да је неко за вријеме живота био попљуван и поруган, а касније су се многи отимали за њихове цјелебне мошти желећи да их цјеливају и посједују.




Епископ Атанасије са баком Милицом, која је потомак из породице свештеномученика Дамјана Граховског.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Нема коментара:

Постави коментар