11111111111111

Претражи овај блог

субота, 17. октобар 2015.

"За Косово нема ни цене ни уцене"

Након сусрета са премијером Александром Вучићем, патријарх српски Иринеј за "Вести" наглашава да Српска православна црква и Влада Србије имају заједнички став да држава Србија ни под каквим условима никад не сме да призна самопроглашену независност Косова, ни директно ни индиректно.

- За српски народ не постоји ни цена, ни уцена по којој би се одрекла Косова и Метохије - каже патријарх Иринеј.

Да ли то значи да Србија индиректно одустаје од Европске уније?

- Ми смо стари европски народ и део Европе. Србија свој пут ка Европској унији наставља, али никако неће пристати да уђе у ЕУ по цену одрицања од Косова и Метохије. Захтевати да се одрекнемо колевке свог националног, историјског, културног и духовног идентитета исто је што и тражити да сами себи ишчупамо срце ради уласка у ЕУ.

 Драгоцена помоћ расејања

Да ли и дијаспора може да помогне?
- Наша дијаспора је у свету наша најјача снага, наш најбољи представник и најмасовнији лобиста. Дијаспора може и хоће да помогне. Данас живимо у свету моћних и брзих комуникација и саветовао бих им да у корист Србије, своје отаџбине, аргументовано пишу високим званичницима земаља у којима живе, као и представницима тих држава у Унеско.

Како онда тумачите поруке неких српских политичара и невладиних активиста да је независност Косова свршен чин и да Србија треба да "легне на руду"?

- На питању Косова и Метохије не могу се прикупљати политички поени за краткорочну интерну употребу. Око Косова и Метохије не сме да буде међустраначког спорења. Може ли родитељ којем украду дете да се помири са страшним губитком и да трајно одустане од своје крви и свог меса? Свако онај ко отцепљење наше јужне покрајине доживљава као свршен чин, треба да се запита да ли би он пристао да сам себи ампутира део тела, зато што то захтева удружење или организација у коју намерава да се учлани.

Да ли би било добро да се и народ на референдуму изјасни да ли је за улазак у ЕУ под условом да се Србија одрекне Космета?

- Наша покрајина је изнад сваког референдума. Косово и Метохија је у преамбули Устава Србије. Питање Косова и Метохије је питање нашег идентитета, нашег биолошког и духовног битисања као народа Божјег. Косово је наш Јерусалим. То је, уверен сам, јасно сваком Србину на овој нашој планети и сваком добронамерном човеку. Тамо су наше средњовековне светиње, наши праисконски топоними, наша гробља. Косовско-метохијска земља је натопљена крвљу наших предака.

У том контексту како видите лобирања за чланство Космета у Унеско?

- Ово је дубоко морално питање за сваку од чланица Унеско. Српска православна црква сматра и целом свету указује да у Унеско не могу ући они који су рушили и спаљивали српску културну и духовну баштину, кад год им се за то указала прилика. Питамо их, такође, како чланством у Унеско могу бити награђени они који затиру сваки српски траг на Косову и Метохији, почев од албанизовања српске средњовековне властеле и српских топонима из тог доба. Обратили смо се свим међународним чиниоцима и нашим пријатељима у свету да нас подрже. Исто чини и држава Србија. Тамо постоји гласање, а део држава које гласају већ је признао једнострану проглашену независност Косова.

Немци дочекали да падне Берлински зид

Иако Европска унија не тражи од Србије да званично призна тзв. државу Косово, из Брисела нам намећу да затворимо очи и да ту независност прећутно признамо кроз документа која се односе на међудржавне споразуме. Али, Србија неће ни једно ни друго. Сила може у датим околностима да отме земљу и градове, али ми то не смемо да прихватимо као заувек свршен чин. Мада аналогија није директна, и Немачка је, примера ради, чекала више од 40 година и дочекала да падне Берлински зид - истиче поглавар СПЦ. 

Како коментаришете тезу да би чланством у Унеско Приштина "наплатила" то што је финансирала обнову српских цркава и манастира које су уништили Албанци?

- Свако онај ко другоме направи штету мора да је надокнади. И за то не може бити још додатно награђен.

Шта бисте у овој тешкој ситуацији поручили Србима на КиМ?

- Да би се наш народ у јужној покрајини охрабрио да тамо опстане, неопходно је да се политичари у централној Србији, све партије и све странке, око питања Косова и Метохије обједине и заузму јединствен став. Јер, наша покрајина је свесрпско питање опстанка и залог наше будућности.

Извор: Вести онлине


Нема коментара:

Постави коментар