11111111111111

Претражи овај блог

субота, 17. октобар 2015.

Патријарх Иринеј осветио Благовештенски храм у Раковици

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је данас, 17. октобра 2015. године, новоизграђени Благовештенски храм на имању манастира у Раковици.

На брду преко пута фабрике "21. мај" до којег се стиже кроз тунел, пре манастирског гробља, трудом игуманије манастира Раковице мати Евгеније и сестринства, уз помоћ свештенства, верног народа, ктитора и приложника, за две године је подигнута црква посвећена Благовестима. Уз њу подигнут је звоник и малени конак на брду са којег се пружа величанствен поглед на престоницу. Под капом небеском настаде још један православни српски храм, ново кандило вере пред лицем Божјим.

Чином освећења храма и светом архијерејском Литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са свештенством и ђаконством Архиепископије београдско-карловачке.

После свете Литургије Свјатјејши се обратио вернима заблагодаривши Господу на овом великом дану и светом чину освећења. - Велика је радост на Небу, браћо и сестре, велика је радост и на земљи када у славу Господа подижемо домове Његове и место нашег молитвеног састанка и окупљања, казао је патријарх Иринеј подсећајући на велику радост наших светих предака који се радују када виде да народ њихов не напушта пут њихов него чини оно што су и они чинили: подижу храмове у славу Божју, где ће се окупљази и заједнички Богу молити.

- Када ми градимо храм Божји, тај храм гради и нас - чини нас домовима Божјим и храмовима Духа Светога. То је смисао и свих подизања храмова и овог дивног храма посвећеног Матери Божјој, беседио је патријарх Иринеј пожелевши да благодаћу Божјом свакога ко у храм долази освећује и просвећује ово Богом дано место где ће се појати Литургије овога и онога света.

После свете Литургије, Његова Светост је уручио Патријарашке грамате великим приложницима за уложен труд и донацију приликом изградње новог храма: гђи Добрили Манојловић из Ваљева, гђи Милици Мандић, гђи Милеви Вукадиновић и г. Владимиру Панчићу из Београда.

У пратњи игуманије манастира Раковице мати Евгеније и свештенства Патријарх српски г. Иринеј је обишао манастирско здање и разговарао са верним народом.

З.Зец
Извор: СПЦ









































-------------------------------------------------

Патријарх Иринеј освештао Благовештенски храм у Раковици: "Да изградимо у себи храм Божји"

Патријарх српски Иринеј освештао је 17. октобра цркву Благовести у Раковици која се налази на брду преко пута фабрике "21. мај". Трудом игуманије мати Евгеније и сестринства, уз помоћ свештенства и верног народа, црква, звоник и мали конак подигнути су за две године, а тим поводом је Свјатјејши уручио Патријарашке грамате великим приложницима и поучио да "када ми градимо храм Божји, тај храм гради и нас - чини нас домовима Божјим и храмовима Духа Светога".

Радио Словољубве аудио запис:
http://slovoljubve.com/vesti/patrijarh-irinej-osvestao-blagovestenski-hram-u-rakovici-da-izgradimo-u-sebi-hram-bozji

Нема коментара:

Постави коментар