11111111111111

Претражи овај блог

среда, 17. јун 2015.

Патријарх Иринеј у Ванкуверу

 У суботу 13. Јуна, у вечерњим часовима, Његова Светост Патријарх Српски Иринеј, администратор Епархије канадске, допутовао је у Ванкувер, град који се налази у покрајини Британска Колумбија. Ванкувер је највећи град у западном делу Канаде, и највећа и најпрометнија лука у Канади налази се у овом граду.

Његову Светост српског Патријарха дочекао је велики број верника који су заједно са својим свештеницима дошли на аеродром. Српског патријарха бираним речима је дочекао дугогодишњи парох ванкуверски, протојереј-ставрофор Мирослав Дејанов, као и протојереј Малиша Миловановић, парох и старешина храма Св. Арх. Михаила у Ванкуверу, и протојереј-ставрофор Драго Кнежевић и јереј Марко Радмановић из храма Св. Саве у Ванкуверу. У пратњи Његове Светости налази се архијерејски заменик, протојереј-ставрофор Василије Томић, протођакон Дамјан Божић и г. Милан Лешић, председник Црквено-школске општине Св. Георгија из Кичинера. Његова Светост Патријарх је провео остатак вечери са свештеницима. Разговор је био срдачан и пун разумевања, а поводом новонастале ситуације.

Сутрадан, у недељу 14. јуна, Патријарх Српски Иринеј је служио архијерејску Литургију у новосаграђеном велелепном храму Св. Архангела Михаила.

Ова црквено-школска општина је основана 1953. године. Прво место за богослужење, тј. капелу, осветио је Епископ Дионисије 1955. године. Благослов за изградњу новог храма дао је Епископ Лонгин 2002. Године, када је добијена и дозвола за изградњу. Велелепни храм сазидан је у рекорном времену. Храм су осветили 2005. г. Митрополит Амфилохије и Епископ Лонгин уз учешће великог броја свештеника. Раскошни иконостас у дуборезу урађен је у манастиру Тврдошу. Иконостас је осликан руком иконосписца Мирка Тољића, декана Ликовне академије из Никшића. Храм је украшен са три мозаика: два се налазе изнад главних улазних врата: Христос Спаситељ и Св. Арх. Михаило, а трећи изнад улазних врата у црквени објекат, такође Св. Арх. Михаило.

При овој Општини успешно делају следећа друштва: Црквени хор ”Обилић”, Коло српских сестара ”Косовка девојка”, Српска народна одбрана, Фолклорна група ”Млада Србадија” и фудбалски клуб ”Бели орлови.” Храм поседује и библиотеку са великим бројем књига и часописа.

Извор: www.istocnik.ca
Преузето са: СПЦ 

Нема коментара:

Постави коментар