11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 20. јануар 2013.

ЗНАЧЕЊЕ ''ТРИ ПРСТА''

 Београд – Последњих година српски поздрав победи уобичајено се врши са три раширена прста а ретко ко се упита шта овај поздрав значи, одакле и од када потиче.

Ако питате од када се овај поздрав користи међу Србима, неретко ћете добити одговор «одувек», а ако их питате шта значи, рећи ће вам да три прста представљају Свету Тројицу (раширена три прста представљају разбијање Свете Тројице; у име Оца, Сина и Светог Духа, то се никад не раздваја).

Ако се овај поздрав користио одувек, извесно је је да ћемо овакав поздрав видети на многим фотографијама из Првог и Другог светског рата код бораца Равногорског, четничког, покрета чији «наследници» највише и користе овакав поздрав. Ипак, на ниједној слици се не види да ико показује три прста, нити се и у једном опису неког значајног догађаја помиње да је ико икада показао три прста.

У том периоду нигде ништа о три прста код Срба није записано. Ипак, овакав поздрав се користио за време Другог светског рата. Изненађује чињеница да ти извори не воде ка српским четницима, или било којим другим српским јединицама, већ на сасвим супротну страну, ка хрватским усташама. Хрватске усташе полагали су заклетву своме «поглавнику» пред римокатоличким свештеником са раширена три прста. Овакав поздрав хрватске усташе преузеле су од немачких СС јединица.


 Српски ратници су заклетву Краљу Петру II Kaрађорђевићу полагали са спојеним палцем, кажипрстом и средњим прстом, као симболом јединства Свете Тројице, управо онако како се православни осењују часним Крстом (крстимо се са три спојена прста).


Порекло оваквог коришћења спојена три прста, као и малог и домалог спојених и савијених на длану, потиче још из IV века, из времена светога Мелетија антиохијског. У то време су се хришћани борили са aријанским јеретицима.

Између осталога, спор око природе Господа Исуса Христа довео је и до тога да Архиепископ антиохијски Мелетије руком дочарава присутнима на Сабору тројично јединство Божије. Када је Архиепископ Мелетије спојио три претходно раширена прста, из њих се виде светлост као муња.

Прво раздвајање прстију, «раздвајање Свете Тројице» код Срба десило се почетком деведесетих година прошлога века.


Надајмо се да ћемо одбацити овакав начин поздрава и вратити православни поздрав који користимо већ дуже од хиљаду година.

(Пријатељ Божији)

Преузето са: ВасељенскаТВ

Нема коментара:

Постави коментар