11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 10. март 2022.

ЧЕТВРТА ИНДУСТРИЈСКА РЕВОЛУЦИЈА

ЧЕТВРТА ИНДУСТРИЈСКА РЕВОЛУЦИЈА

Појам Четврте индустријске револуције први пут је употребио Klaus Schwab, директор Светског економског форума, 2015. године. Главна карактеристика је уклањање баријера између људи
машина, а носиоци вештачка интелигенција, нанотехнологија, IoT (Internet of things), роботика, 3Д штампачи, биотехнологија, паметни градови и остале технологије у развоју. Ове промене захтевају учешће и ангажованост не само појединаца и компанија, већ и држава. Индеx дигиталне економије и друштва (tzv. DESI index- Digital Economy and Social Index),  мери ниво дигитализације и развијености технологије међу државама и упоређује њихов напредак, тако да свака држава као један од приоритета развоја мора поставити ниво технолошке развијености и дигитализације. 

Нова револуција доноси нове димензије начина на који мислимо, понашамо се и организујемо живот. Промене ће бити све брже и обимније, а људи све зависнији од технологије. Медицинске технологије које ће омогућити продужење живота, паметни градови са сензорима за саобраћај и уштедом енергије, Интернет ствари ((Internet of Things) који ће бити уграђен у готово сваки кућни производ, уз праћење наших животних навика, аутоматизација фабрика која ће довести до отпуштања на десетине хиљада радника, али и омогућити стварање нових, управљачких радних места, самоуправљајући аутомобили, само су  неке од последица ове четврте по реду индустријске револуције. 

Извор:  Svetski ekonomski forum (World Economic Forum, Report Deep Shift Technology Tipping Points and Societal Impact)

Иако се ове импресивне статистике очекују кроз наредних 5-6 година, многи људи широм света још увек нису остварили користи од претходне три револуције. Трећина светског становништва и даље нема приступ чистој, питкој води, а шестина нема приступ електричној струји. Зато, многе дискусије које се воде око Четврте индустријске револуције завршавају се истим закључком, а то је  да је управо она, уз паметну употребу, носилац одрживог развоја будућности – како на економском, тако на друштвеном и еколошком плану. 

 Корисни линкови:

  • Understanding the impact of the Fourth Industrial Revolution on Society and Individuals
  • 7 ways Fourth Industrial Revolution can help the planet

Извор:  CTM

#четвртаиндустријскареволуција, #четврта, #клаусшваб, #cetvrtaindustrijskarevolucija, #cetvrta, #klaussvab,

Нема коментара:

Постави коментар