11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 11. фебруар 2021.

Ексклузивно – Допис Јоаникија и епископа: Изборни Сабор мора у Патријаршију!

Ексклузивно – Допис Јоаникија и епископа: Изборни Сабор мора у Патријаршију! ФОТО

Група епископа СПЦ послала је допис Светом архијеријском синоду у којем траже да се одржавање Сабора и избор новог патријарха одржи традиционално у Патријаршији, а не у Крипти храма Светог Саве. Редакција "Србин инфо" ексклузивно преноси овај допис.

У допису који су потписали и владика будимљанско-никшићки Јоаникије, жички Јустин, браничевски Игнатије, рашко-призренски Теодосије, захтева се да СПЦ не прекине вешедеценијску праксу, по којој се патријарх бира у Патријаршији и да она потпуно задовољава безбедносне када је реч о епидемији. Такође, наводе да у Патријаршији постоји потребан мир и дискреција.


Mеђу појединим епископима се појавила озбиљна забринутост због чињенице да се власт све више меша у избор патријарха и да су притсици у претходних неколико дана достигли максимум.

“Одлука о измештању седнице Сабора и смештање епископа у хотел Хилтон јесте чин који говори у прилог томе да се све ради како би се контролисали они за које је власт сигурна да ће гласати по њиховој вољи и да би се знало са ким разговарају. Све се ради под плаштом заштите од коронавируса, иако су разлози потпуно друге природе. Власт жели свог патријарха”, напомиње извор близак СПЦ.

Александар Вучић жели да у избору за патријарха обезбеди сву тројицу својих кандидата, али му тај план готово сигурно неће поћи за руком. 

Извор: Србин.инфо

#избор, #гласање, #патријарх, #хилтон, #патријаршија, #izbor, #glasanje, #patrijarh, #hilton, #patrijarsija,

Нема коментара:

Постави коментар