11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 9. фебруар 2021.

Митрополит Иларион: Усвајање Закона о слободи вјероисповијести велика побједа за Православље

Митрополит Иларион: Усвајање Закона о слободи вјероисповијести велика побједа за Православље

Митрополит волоколамски Иларион, предсједавајући Одељења за спољне црквене послове Московске патријаршије, оцијенио је да је усвајање (измијењеног и допуњеног) Закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори, којим су укинуте одредбе овог законодавног акта који су дискриминисали Српску православну цркву, велика побједа како за Српску православну цркву, тако и за цијело канонско Православље.

Информативни портал о спољним активностима Руске православне цркве, Моспат.ру подсјећа да је за допуне скандалозног закона, усвојеног 2019. године, два пута гласао нови састав парламента у коме се први пут након тридесет година пропредсједничка партија (Мила Ђукановића) нашла у опозицији.

Коментаришући тај догађај у емисији „Црква и свијет“ Митрополит волоколамски Иларион истиче да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић „када је његова партија била на власти, иницирао усвајање закона по којем би Српској православној цркви у Црној Гори могли бити одузети храмови, што је изазвало импозантан талас протеста у цијелој земљи“.

„Људи су масовно излазили на улицу, без обзира на уведена ограничења послије почетка пандемије, како би истакли да не дају своје светиње. Архијереји Српске православне цркве у Црној Гори, међу којима је био незаборавни Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, борили су се да тај дискриминишући закон буде одбачен“, подсјетио је председавајући ОСЦП-а.

Према његовом мишљењу, управо непоколебљив став црногорског предсједника који је инсистирао да је увођење закона неопходно, довео је до његовог пораза и партије коју предводи. „Народ не прашта напад на светиње“, нагласио је владика Иларион и додао да Ђукановић није послушао глас оних архијереја Српске православне цркве који су га упозоравали шта ће се догодити.

„И то се догодило. Сада се његова партија налази у опозицији“, наставио је архијереј. „Побиједиле су оне политичке партије која су од почетка позивале на одбацивање дискриминишућих клаузула закона. И сада су одбачене.“

Митрополит волоколамски Иларион увјерен је да је догађај који се десио велика побједа, како за Српску православну цркву, тако и за цијело канонско Православље. „Господин Ђукановић је у Црној Гори хтио да понови оно што се десило у Украјини када је предсједник био П. Порошенко. Успео је само у смислу да се његова политичка каријера завршила исто као и каријера господина Порошенка. Но, канонска Црква је остала и надаље ће остати.“

Уз то, архипастир истиче да је Српска црква скупо платила побједу. Наиме, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је више него ико учинио да се укину дискриминишуће клаузуле закона о слободи савјести Црне Горе, од посљедица изазваних вирусом корона упокојио се у јесен 2020. године, извјестио је Моспат.ру .

Извор: Сектор за информисање ОСЦП-а, Mитрополија црногорско-приморска

#закон, #zakon, #CrnaGora, #МитрополитИларионАлфејев, #ИларионАлфејев, #MitropolitIlarionAlfejev, #IlarionAlfejev,

 

Нема коментара:

Постави коментар