11111111111111

Претражи овај блог

петак, 22. јануар 2021.

Митрополит Амфилохије: Шта је Острог, него наставак јављања Божијега (ВИДЕО)

Митрополит Амфилохије: Шта је Острог, него наставак јављања Божијега (ВИДЕО)
Бесједа Митрополита Амфилохија – Манастир Острог 21.1.2020. љ. Г.

Бог се јави – Васитину се јави!

Од настанка свијета ништа чудесније се није догодило од јављања Господњега на ријеци Јордану приликом Његовог крштења. Јављања Оца у гласу који се чуо са небеса, јављања Духа Светог у
виду голуба и Сина Божијег јединородног од Оца рођеног прије свих вјекова, који се као човјек, примивши тијело људско Пресвете Дјеве и Духа Светога, крштава у Јордану.  Који је, како Га је спознао Свети Јован Крститељ, Јагње Божије које узима на себе гријехе свијета. Јагње Божије које се жртвује, које се приноси, и које свом својом саможртвеном љубављу грли, поима и прожима сав свијет. Јагње које је на земљи рођено, али Јагње које ће судити свијету у Небеском царству. У Небеском Јерусалиму је Јагње Божије које суди свијету. То је велики божански дар да неће страшни бог или неко други судити свијету него Јагње Божије, које је заклано за живот свијета. То значи да ће љубав Божија судити свијету, човјеку и човјечанству.

Безмјерна, неизрецива Божанска љубав на којој почива све што постоји, кроз коју је настало све што постоји, што је настало, која се посвједочила кроз Свете пророке. Њихово пророштво врхуни у пророштву Светога Јована Крститеља и у његовом свједочанству. Још док је био у утроби матере своје посвједочио је Господа, онда послије тога толико пута све до тог сусрета на ријеци Јордану.

Велики Божији дар и чудесни празник јављање Божије. Није Бог неки туђи, далеки Бог, него Бог који се јавио, који је са нама и међу нама, који је Емануил, који се непрекидно јавља.

А и у овај светињи острошкој Он се непрекидно јавља вјековима и посвједочио се преко моштију Светога нашега оца Василија Острошкога.  А шта је друго Острог, него наставак јављања Божијега!? Овдје се јавља Господ, благосиља и просвећује и освећује безбројне душе, чинећи их од дјеце таме, дјецом свјетлости. На то је призван човјек, да буде дијете свјетлости, вјечне и непролазне, носилац те божанске свјетлости и проповједник. И својим ријечима, и својим дјелима, и својим животом, и својом смрћу, да буде свједок живога Господа.

Њему посвједоченом од Светих пророка, посвједоченом од Светога Јована Крститеља Претече, Светих апостола и ученика Његових који га видјеше, чуше и опипаше и посвједочише Њега као ријеч живота, и свих њихових наследника, свједока живога Бога до нашега Светог Василија Острошког и до савремених исповједника и свједока Христових, Њему нека је слава и хвала у вијекове вјекова, амин!

Весна Девић

 

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 #митрополитАмфилохије, #Амфилохије, #mitropolitAmfilohije, #Amfilohije, #Богсејави, #Bogsejavi, #beseda, #беседа,

Нема коментара:

Постави коментар