11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 15. септембар 2019.

ИЗДРЖАТИ ДО КРАЈА


2. / 15. септембар
Св. Мученик Мамант, Св. Јован Посник

Ваша Светости, како Хришћани да схвате оно што се данас догађа у свету - ратови избијају један за другим, расте мржња међу људима, напредује безбожништво, све је више охладнелости љубави међу самим Хришаћанима?

Према речима Христовим, што будемо ишли даље [према крају историје], све ће бити теже и теже: Чућете ратове и гласове о ратовима, земља ће се трести по свету, биће глади и помора, безакоње ће се умножити, охладнеће љубав код многих и окренуће се људи један на другога, и издаће један другога...
Христос каже да се припремимо и да издржимо све то до краја. Православље, и сада и увек, мора бити спремно за те тешкоће. Христос нам још каже: Ко хоће да иде за Мном, нека узме крст свој и иде за Мном. Мене су гонили и вас ће гонити.
Значи, морамо бити приправни на те тешкоће, претрпети се и издржати. Али, само ко издржи до краја , вели Христос, тај ће се спасти.
Невоља имамо не само од непријатеља који су друге вере и од незнабожаца, имамо их и од оних који кажу да су Хришћани. И сада ми видимо како ти Хришћани поступају нељудски...
Кад бисмо и ми тако поступали, били бисмо још више осуђени: коме је много дато много се од њега и очекује.
Све је ствар у томе да издржимо до краја.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар