11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 1. април 2019.

Крстопоклона недеља у Брези


Данас 31. марта 2019. године, на Крстопоклону недељу, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом посетио је Брезу и у парохијском храму Светог великомученика Прокопија служио свету ахијерејску Литургију.

Саслуживали су протојереји-стварофори Ранко Билинац и Миомир Зекић, протојереј Миљан Рађеновић, јереј Немања Лакић и ђакон Будимир Гардовић.

Била је то прва посета митрополита Хризостома Брези. На жалост и ова Црква Божја је током рата (1992-1995) етнички и верски очишћена. Преостало је врло мало православних Срба које је Високопреосвећени охрабрио да буду добри сведоци и вере и свог национа. Истовремено, позвао је избегле и прогнане Србе из Брезе да се врате на своја огњишта, да их обнове и врате им првобитну славу:

-И то је наш крст, који подигнимо на своја рамена и кренимо за Христом Господом. Крст нашег живота, нашег национа је огроман и тежак и морамо да га носимо без роптања. Никад, не дао Бог, не одбацујмо га. Истовремено клањамо се Крсту Господњем и славимо славно Христово распеће. Само кроз Васкрсење Христово сагледавамо величину, снагу и силу Крста Господњег, који од знака проклества постаде знак побједе Добра, симбол пораза демона и зла. Помолисмо се данас Господу да нас Он Господ и Спаситељ наш оснажи оном животворном енергијом Крста његова којом га је Он благословио и испунио како бисмо преостало вријеме поста испостили, васкрсење Христово дочекали и славно прославили.

Извор: Митрополија дабробосанска




Нема коментара:

Постави коментар