11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 14. март 2019.

НЕМА СПАСЕЊА БЕЗ ПРИЧЕШЋА


1. / 14. март
Преподобнамученица Евдокија

Ваша Светости, свештеник је на Литургији рекао да без причешћа нама спасења. Шта то тачно значи?

Господ је рекао: Ако не једете Тела Сина Човечијега и не пијете Крви Његове живота нећете имати у себи. Ко једе Моје Тело и пије Моју Крв у Мени борави и Ја у њему и Ја ћу га васкрснути у последњи дан (Јн. 6, 53, 54). Какав је значај те највеће Тајне наше вере, Свете Евхаристије, Тела и Крви Господње, из ових речи нам је јасно. Нећемо имати живот вечни ако не приступимо највећој Тајни.
С друге стране, Свети Апостол Павле нас опомиње да испитује човек себе и тако приступа Телу и Крви Господњој: Јер ко само једе и пије суд себи једе и пије, не разликујући Тела и Крви Госодње. Зато су многи међу вама болесни, и много их је и умрло. Кад бисмо испитивали себе не би нам се судило (1. Кор. 11, 29-31).
Дакле, с једне стране ако се не причешћујемо, живота нећемо имати. С друге стране, ако приступамо недосојни, живота нећемо имати. Свакако да нико од живих људи и од светих, нису сматрали себе достојним највеће светиње наше, али се морамо трудити да уз помоћ благодати Божије будемо што достојнији, што чистији, да на тај начин покажемо своју веру у Господа животом својим чистим по науци еванђелској. Зато је потребно да кад год учинимо неки грех да то исповедимо, да не бисмо неисповеђени, да не бисмо нечистога срца и душе прилазили тој највећој Светој Тајни.

Свети патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар