11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 12. јун 2018.

Отворена изложба завршних радова Академије за црквене уметности и консервацију


Изложбу отворио изабрани епископ ремезијански Стефан

На Високој школи Српске Православне Цркве за уметности и консервацију, у петак 8. јуна 2018. године у 19 часова свечано је отворена изложба студентских радова.

По благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја, викар Патријарха српског, изабрани Епископ ремезијански Стефан (Шарић) отворио је, у присуству директора Академије мр Зорана Михајловића и професора, завршну изложбу живописачких радова студената ове Високе школе.

Представљени су радови који су настали у протеклој академској години 2017/18. на оба студијска програма на модулима: иконопис, фрескопис, вајарство и мозаик.

На овогодишњој изложби препознат је годишњи труд и залагање како студената, тако и њихових професора. Из године у годину студенти приказују све боље и уметнички богатије радове, па је право уживање погледати како се жељом, вољом и љубављу прилази сложеној техници црквене уметности. Студентска срца отворена према Богу  и црквеној уметности дала су живописане иконе великих формата и мозаике.  Исказано је право богатство радова, који су од малих до највећих формата, живописани сликовито бојама којима су млади студенти и будући доброделатељи на Њиви Господњој удахнули живот.

Проф. Жељко Ђурић је у уводном слову на почетку отварања између осталог казао: „Несумњиво је да, кад је  питању ентузијазам, ова школа га заиста има и то траје још од самог почетка. Назидана на ентузијазму и жељи за стваралаштвом, школа је имала и има студенте у великој мери као чисте таленте који су се до сада потврдили широм наше државе радећи на очувању светиња, али и стварајући нова дела. Нема студента који је окончао студије у овој школи а да се није доказао својим часним радом. Када све ово знамо, поносни смо на ту децу знајући да наш труд није узалудан...“

О високо израженој креативности студената и професора проф. Ђурић каже: „На нашу срећу, велики број студената овог училишта упорно и смело креира свој израз, што резултује једним новим и непоновљивим живописом..."

Преносећи патријарашки благослов и жеље за успешан рад студената и професора, настојатељ Спомен-храма Светог Саве, високодостојни архимандрит Стефан, изабрани викарни епископ Патријарха Иринеја, честитао је свима на успешно завршеној академској години и додао да ће своје утиске о овом благу које се на Академији налази и које је будућност нових генерација и новог доба, пренети Предстојатељу Цркве, Патријарху Иринеју.


Декан  Високе школе Српске Православне Цркве за уметности и консервацију мр Зоран Михајловић захвалио је оцу Стефану на указаној подршци и утисцима које ће пренети Свјатјејшем, и у име свих предао на дар Његовој Светости икону Васкрсење Лазарево, рад студената Академије.

Морамо једно приметити: услови у којима живи и ради Академија су веома скромни и отуда још више задивљује стваралаштво младих; наша је нада да ће се и за Високу школу  Српске Православне Цркве за уметности и консервацију наћи простор и место где ће студенти и њихови професори доћи до пуног изражаја  у свом црквеноуметничком труду, на корист наше Свете Цркве и рода српског.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су, поред студената, професори ове Академије, родитељи, школски другови, пријатељи, представници јавног и културног живота Београда.

Зорица Зец












Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар