11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 12. јун 2018.

СТОТИНЕ НАТО ВОЈНИКА ПОГИНУЛО НА КОСОВУ: Генерал Лазаревић открио како је наша војска растурила Амере!


Пензионисани генерал Владимир Лазаревић, легендарни командант Приштинског корпуса Војске Југославије у време НАТО агресије 1999. године, скоро 20 година после рата открио је да је НАТО пакт у више наврата безуспешно покушавао да изведе копнену инвазију на Косово.

Лазаревић објашњава да је покушај инвазије трајао од 9. априла па све до краја бомбардовања, 9. јуна, и потписивања Кумановског споразума.
Слаба им та стрела

Према његовим речима, неуспела НАТО копнена интервенција имала је две фазе, а западни стратези су их назвали "Стрела 1" и "Стрела 2".

- Првих десет, петнаест дана покушаја инвазије фронт је био дуг око 15 километара и циљ им је био пробој државне границе из правца Албаније. За ове борбе данас се сматра да су се водиле само око карауле Кошаре, мада је то сувише узак појам јер је фронт заправо био много шири... У првој фази, како су је назвали "Стрела 1", у априлу 1999. десио се напад из правца Албаније према Ђаковици. Међутим, агресори нису успели да се пробију у дубину Косова. У борби прса у прса погинуло је око сто наших војника, али је граница успешно одбрањена. НАТО је наишао на неочекивано одлучан отпор наших одбрамбених снага и имали су знатно више губитака од нас - објашњава Лазаревић, додајући да је друга фаза напада била јача.

- Такозвана "Стрела 2", која се догађала од почетка маја до краја рата, ишла је преко планине Паштрик. Агресори ни на том правцу нису успели да сломе наш отпор и на крају су били приморани да траже од УН да дође до почетка преговара о примирју. У овој, другој фази покушаја инвазије погинуло је 57 припадника Приштинског корпуса... Агресори су за тај напад ангажовали више десетина хиљада припадника албанске војске, али и терористичких организација као што су ОВК и Бин Ладенова формација. Било је ту и других страних плаћеника, затим француских и енглеских инструктора, али и регуларних НАТО снага - подвлачи Лазаревић.

Генерал додаје и да постоје релевантна војна документа која несумњиво доказују тврдњу да је НАТО извршио класичну ваздушно-копнену операцију на простору Косова и Метохије.

- И поред ових готово свакодневних акција, ми смо са војног аспекта имали минималне губитке и у експресно тешким условима сачували смо и спречили окупацију Србије - закључује Лазаревић.

Херојски отпор

И генерал Божидар Делић, који је у време рата био командант 549. Механизоване бригаде Војске Југославије, потврђује Лазаревићеве речи и истиче да је бивша власт све време сакривала праву истину о овој операцији.

- Годинама се о овој успешној борби наше војске с НАТО снагама није причало, јер је у Србији била пронатовска власт која се додворавала агресору. Она је потпуно потиснула сваку истину о херојском отпору српске војске на Косову. Сада је мало другачија ситуација у позитивном смислу - наводи Делић, чија је бригада бранила планину Паштрик.

- На мом правцу била је оперативна група "Јастреб" од 5.000 људи која је дошла из Немачке са специјалним уређајима за проналажење наше артиљерије. Из Америке је ту била такозвана Атлантска бригада састављена од Шиптара из САД. Губици агресора били су између 800 и 1.000 људи, док су наши губици у 549. моторизованој бригади били 25 мртвих и 200 рањених - објашњава Делић.
Жртвовали Шиптре

ОВК потпомогнута снагама албанске војске, НАТО пакта и плаћених муџахедина желела је да пробије копнену границу и сломи наш отпор. НАТО је гурао Шиптаре испред себе, прича Милован Дрецун, предсеник одбора за КиМ.
Чињенице о операцији "Стрела"

* Класична ваздухопловно-копнена операција

* НАТО, ОВК и албанска војска против Војске Југославије

* Трајала је у периоду од 9. априла до 9. јуна 1999. године

* Циљ је био сламање отпора, разбијање и уништење одбрамбених пограничних снага ВЈ

* Наши команданти били су: Небојша Павковић (начелник Генералштаба), Владимир Лазаревић, Божидар Делић

* Операција се завршила војним поразом НАТО и ОВК.

Извор: Правда

Нема коментара:

Постави коментар