11111111111111

Претражи овај блог

среда, 18. април 2018.

Светлост Васкрсења Христовог у Аргентини


Васкрсење Господње прослављено литургијским сабрањима у парохијама у Венадо Туерту и Мађагају.

У храму Светог архангела Михаила у Венадо Туерту велики број верника узео је учешћа у сабрању којим је предстојао надлежни парох, презвитер Миленко Ралевић. Парохија је, на Велику суботу, постала богатија за још једног члана јер је литургијским крштењем прибрана Телу Христовом петомесечна Викторија. На Пасху, након прочитаног Јеванђеља, презвитер Миленко Ралевић је поручио: -Христос васкрсе! Сва тајна вјере, наде и љубави стаје у ове двије ријечи којима се данас поздрављамо. Радујте се у данашњи дан, јер нам Христос даје побједу над смрћу. Смрт нема више последњу ријеч.

Празнична радост је након причешћа верних и дељења васкршњих јаја продужена у парохијском салону уз песму, игру и поздрављање најсмисленијим поздравом: Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

У недељу, 8. априла, 2018. године, празник Васкрсења Христовог је прослављен у цркви Светог Николе у Маћагају. Учешће у литургијској прослави Празника над   празницима узело је више од стотину православних верника из провинције Ћако. Богослужење је отпочело јутрењем са литијом око новообновњеног црквеног здања, а затим и настављено светом Литургијом коју је служио протојереј Бранко Станишић.

Певницом је руководила мати Марија (Оливеира), настојатељица манастира Светог Николе, а помагали су јој искушеница Ангелина (Венгас Азула) и чланови парохијског хора. Током Литургије причестио се велики број православних верника.

Уследио је свечани ручак као и традиционално такмичење за избор најтврђег васкршњег јајета - вредну награду ове године освојио је г. Мигел Ћакирис, члан Грчког друштва из Ресистенције. Прослава је потрајала до касних поподневних часова уз пригодан културно- уметнички програм и музику.

Извор: Епархија буеносајреска




Нема коментара:

Постави коментар