11111111111111

Претражи овај блог

среда, 25. април 2018.

Центар за посетиоце у ПИО „Долина Пчиње“


У оквиру Заштићеног подручја Пределу изузетних одлика „Долина Пчиње“, у комплексу манастира Светог Прохора Пчињског, отворен је Центар за посетиоце, као плод дугогодишње и успешне сарадње Епархије врањске која је управљач овог природног добра и Завода за заштиту природе Србије.

Отварање Центра почело је молитвеним чином освећења просторија, који је извршио Епископ врањски г. Пахомије са свештенством и монаштвом Епархије врањске. Присутне је поздравила и о значају заштићених природних добара говорила гђа Драгана Остојић, начелник Одељења за природна добра, предеоне вредности и просторно планску документацију при Заводу за заштиту природе Србије, чиме је означила почетак рада Центра.

У културно-уметничком делу програма отварања Центра, монахиње Ефросинија, намесница манастира Светог Прохора Пчињског и Јелена, намесница манастира Светог великомученика Пантелејмона, извеле су духовне, а затим и изворне песме Пчињског краја.  Сабрању су присуствовали г. Стојанча Арсић, заменик председника Општине Бујановац на чијој територији се и налази Заштићено подручје; председник Скупштине града Врања др Дејан Тричковић; гђа Зорица Јовић, градски већник града Врања за културу и сарадњу са црквама и верским заједницама; представници правосудних органа и Савеза бораца из Врања; директори средњих и основних школа из Врања; ученици веронауке; као и бројне друге званице и гости.

По завршетку званичног дела отварања Центра, присутни су се упознали са примерцима биљног и животињског света из Долине Пчиње, који се налазе у Центру, а затим и поклонили моштима Светог Прохора Пчињског.  Центар ће бити на корист свима, посебно ученицима основних и средњих школа, који се овде упознавати са флором и фауном Заштићеног подручја. Више од половине заштићених врста водоземаца и гмизаваца налази се управо у Долини Пчиње, а најкарактеристичније врсте у овом подручју су птице бела кања и црвеноглави сврачак, као и грчка корњача. Формирање Центра финансијски је помогло и Министарство за заштиту животне средине у Влади Републике Србије. Више о Заштићеном подручју Пределу изузетних одлика "Долина Пчиње" на званичној интернет презентацији: http://dolinapcinje.org/cir/Home.asp.

Извор: Епархија врањска




Нема коментара:

Постави коментар