11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 24. април 2018.

Епископ Милутин на прослави Дана Војске Србије


Полагањем венаца и цвећа крај спомен обележја припадницима војске из гарнизона Ваљево, погинулим у ратовима деведесетих година, отпочела је свечаност обележавања Дана Војске Србије - 23. априла у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Овај дан Војска Србије прославља у знак сећања на Други српски устанак, подигнут у Такову 1815. на празник Цвети дан који је означио почетак борбе за ослобађање од власти отоманске империје, а потом и утемељења модерне српске државе.

-Слобода и част су најузвишеније вредности нашег народа. Зато је борба за слободу захтевала велике жртве и одрицања. Војска Србије синоним је за слободу и заштиту народа од освајачких похода туђина. Никад се нисмо мирили са туђинском влашћу, желели смо да будемо своји на своме, подсетио је у обраћању на вековне вредности српског народа командант Другог центра за обуку, пуковник Зоран Смиљанић.

-У временима која долазе, истакао је пуковник Смиљанић, жеља припадника Војске Србије је да буду уз свој народ како су то били њихови славни претходници у бројним ослободилачким ратовима. Пуковник Зоран Смиљанић честитао је празник припадницима Војске Србије и пожелео добродошлицу Епископу ваљевском г. Милутину, представницима Колубарског округа, Града Ваљева, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова и свим драгим гостима.

Током свечаности, минутом ћутања одата је пошта војницима, који су погинули у борбама за слободу. Честитке поводом дана Војске Србије упутили су председник Србије г. Александар Вучић, министар одбране г. Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић. На крају свечаности, објављена су имена унапређених, награђених и похваљених припадника Војске Србије и приређен културно-уметнички програм.

Извор: Епархија ваљевска




Нема коментара:

Постави коментар