11111111111111

Претражи овај блог

субота, 17. март 2018.

Комбиновани грип хара Србијом!


Од комбинованог грипа у Србији оболело је више од 100.000 људи у последњих месец дана!

Ова опасна инфекција је комбинација "обично" грипа и бактерија и изазива тешке здравствене тегобе. Комбиновани грип обара пацијенте, објашњавају доктори, и држи их и по више недеља у кревету са високом температуром, главобољом и сувим кашљем.

Развоју новог типа грипа највише је допринео нагли скок температуре, јер се тада вируси брзо шире. Дневно око стотинак људи потражи помоћ у домовима здравља, због чега су чекаонице пуне пацијената.

На удару су деца

Да је последњих неколико дана све више оболелих са симптомима комбинованог грипа, потврдио је за "Информер" педијатар др Саша Милићевић. На удару овог комбинованог вируса, каже др Милићевић, највише су деца, а затим и старији од 60 година.

 "Могли смо да очекујемо појаву неког новог грипа јер је и ове године било нагих промена времена, што увек изазове нове инфекције које немају везе са сезонским грипом. Највећи проблем је што се удружило неколико типова вируса за које нема одређена терапија и који косе све пред собом. У овом тренутку велики број људи, а оквирне бројке говоре да је то око 100.000 људи у целој земљи, долази са истим симптомима попут повишене температуре, цурења носа, сувог кашља, а могу се јавити и течне столице и малаксалост. Међу пацијентима су деца, предшколског и школског узраста јер су свакодневно у колективу са много друге деце, али и старији грађани чији је имунитет знатно ослабио, па се тешко бори са новим вирусима. Овај грип траје око четири недеље и потребно је прележати га", нагласио је педијатар.

Опасни вирус

Комибновани грип је опаснији од класичног јер се грип повезао са бактеријама, најчешће стрептококом или стафилококом, напомињу стручњаци.

Епидемиолог др Братислав Тиодоровић објашњава да је овогодишњи тип грипа комбинација више вируса, због чега може да изазове и друге озбиљне болести.

"Код овог грипа, респираторна инфекција прераста у бактеријску, и тада температура, кашаљ, умор и исцрпљеност трају и до месец дана. Када је реч о јаком вирусу, као што је овај, организам не може да се избори са њим и слаби имунитет. Тада се стварају услови за развој бактеријске инфекције, које отежавају здравље. Поред тако ослабљеног имунитета, лако се јављају компликације као бронхитис, упала плућа, упала ушију", истиче др Тиодоровић.

Инфектолог др Жарко Ранковић каже да је развоју новог вируса и грипа "кумовао" нагли прелазак у топлије време, јер се на вишим температурама вируси брже шире.

"Прелазак из хладнијих дана у топло време погодовао је ширењу респираторних инфекција и вируса. Да би се колико-толико заштитили, треба јести доста воћа и поврћа, луфтирати просторије, избегавати скупове у затвореном простору, одмарати се", саветује др Ранковић.

Извор: Мондо

Нема коментара:

Постави коментар