11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 12. март 2018.

Крстопоклона недеља у манастиру Жичи

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је 11. марта 2018. године свету архијерејску Литургију Светог Василија Великог у царској лаври манастиру Жичи.

Саслуживали су архимандрит Дамјан (Цветковић), архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, архимандрит Јаков (Лазовић), протосинђел Сава (Илић), протонамесник Милош Станисављевић, протонамесник Драган Глигић и протођакон Александар Грујовић, уз торжествено појање сестара манастира Жиче.

Треће, тзв. Крстопоклоне недеље, Великога поста у литургијском сабрању учествовао је велики број верног народа који се постом и молитвом припремао за сједињење са Христом.

-Ако хоће ко за мном да иде, нека се одрекне себе и узме крст свој и за мном иде.Ове речи упутио је Господ Исус Христос свима нама. Оне су не само неизмерно вредне, већ и неизмерно благе, јер нису наређене, нису заповест која на нешто приморава, него су упутство или пак молба. Господ Исус Христос нас не приморава и не присиљава, него препоручује и предлаже: Ко хоће!, поручио је владика Јустин истичући да сваки пост јесте својеврсна смотра наших духовних хтења, наших жеља, нашег ума, нашег срца и наших мисли.

Преосвећени је подсетио да у овоме дану када се клањамо Часном и Животворном Крсту, ми се саображавамо својим умом и својом душом и својим срцем Христу Господу: -Христос је светлост наша и наш путоказ. Да бисмо лакше живели у овом животу, морамо се наоружати Христовим врлинама, трпљењем смирењем, љубављу и милосрђем. Ако човек задобије читав овај свет, а души својој науди, какав ће откуп човек дати за душу своју, а душа је претежнија од тела. Вечна храна за нашу душу је вечна Реч Божја. Господ је својом Речју све створио и усавршио. Господ је нама дао заповести како да живимо, да се клонимо зла и да чинимо добро. Ми хришћани се овде припремамо за вечни живот, за Царство небеско, али се морамо трудити да одржимо заповести Божје, подвигом, постом и молитвеним трудом.

-Чудесна је тајна побожности. Чудесна је тајна како Господ припрема спасење свакога од нас. Некога призове док је млад, некога у средњим годинама, некога под старост када оболи. Многи тако упознају Господа. Нека Господ силом Часног крста и нама да снаге да издржимо поприште овога поста.

Заједничарење је настављено уз трпезу љубави коју је припремило сестринство манастира Жиче.

протонамесник Драган Глигић

Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар