11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 26. март 2018.

Фестивал „Корнелије“ у Сремским Карловцима


Прва награда припала је Црквено-певачком друштву Острог из Нових Бановаца, друга Црквеном хору Света Три Јерарха из Крупња, а трећа хору Покров Пресвете Богородице из Сурчина.

Фестивал хорске црквене и световне музике Корнелије посвећен је највећем српском композитору 19. века који је поставио темеље српске црквене музике, отворен је 24. марта 2018. године у Саборној цркви у Сремским Карловцима, вековном центру српске духовности и црквене музике.

Гостујући хорови су се окупили у поподневним часовима у Сремским Карловцима, обишли светиње и знаменитости, присуствовали вечерњем бденију са петохлебницом које је са почетком у 16,30 часова служио протојереј-ставрофор Мирослав Јосимовић, парох у Лежимиру, Манђелосу и Шишатовцу уз домаћина протојереја Јована Милановића и протођакона Слободана Вујасиновића. За  певницом су певали карловачки богослови.

Фестивал је званично почео у 18 часова. Програм је водио ђакон Станко Лакетић, професор Карловачке богословије. Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, са чијим благословом се ова духовна смотра хорова и одржава, отворио је трећи по реду фестивал Корнелије. Подсећајући да је Господ подарио човеку глас а да тек потом долазе сви инструменти и да једино појање Богу са молитвом има смисла, Преосвећени владика Василије је пожелео хоровима да дуго поју на славу Господњу, својих храмова и рода српског.

У ревијалном делу наступили су Дечји хор Саборне цркве Свети Роман Слаткопојац са диригенткињом Александром Раденовић; хор Сион из Сремске Каменице са диригентом Љубомиром Милановићем, трио састав хора Аллилуиа из Београда под руководством Милице Радивојевић и хор Свети Александар Невски из Београда вођен диригентском руком Анастасије Тонић.

После званичног такмичарског дела стручни жири у саставу врсних познавалаца духовне музике: мр Вере Царине, проф. др Кристине Парезановић, мр Предрага  Миодрага, мр Предрага Стаменковића и диригента прошлогодишњег лауреата Љубомира Милановића, оценио је десет хорова за стилски квалитетно извођење православне духовне музике, правилну дикцију црквено-словенског текста, хомогеност хорског звука, фразирање мелодијских образаца и квалитет техничког извођења. Ишчекујући одлуку жирија, хорови су се надпевавали у свечаној сали Карловачке гимназије. Награде је уручио проф. мр Предраг Стаменковић, председник жирија.

Награде за најбољу интерпретацију програма у целини

Прво место по једногласној оцени стручног жирија освојило је Црквено-певачко друштво Острог из Нових Бановаца, основано 1999. године захваљујући залагању протојерејеја-ставрофора Симе Вишекруне. Са много наступа, бројним наградама и пет музичких цд-а, ово црквено-певачко друштво из Нових Бановаца потврдило се и на трећем фестивалу Корнелија Станковића.

Црквеном хору Света Три Јерарха из Крупња који је основан је 12. фебруара 2000. године на истоимени празник, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа шабачког г. Лаврентија, припала је друга награда. Својим појањем хор је под вођством диригента Горана Андрића одушевио сремскокарловачку публику.

Трећу награду добио је црквени хор Покров Пресвете Богородице који делује при храму Свете Петке у Сурчину. Хор ове године прославља двадесет година свог постојања. У оснивању овога хора помогли су и много допринели протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, проф. Предраг Миодраг, проф. Предраг Стаменковић, доскорашњи диригент, и Ђорђе Гавриловић који сада води хор из Сурчина.

Према пропозицијама, за најбољи одабрани програм према расположивом саставу који је наступио награђена је диригентица хора Саборног храма у Сремским Карловцима,  Мила Радонић. За најбоље извођење композиције Корнелија Станковића награђена је Емилија Милин, диригентица хора Светог Ђорђа са Чукарице.

На овогодишњем фестивалу наступили су поред награђених и Црквено певачко друштво Свети апостол Андреј Првозвани из Батајнице с диригентицом Маријом Лукић, црквени хор који делује при храму Светог Ђорђа под руководством  диригенткиње Емилије Милић из Београда. Из Бање Ковиљаче такмичио се црквени хор Сабор српских светитеља под управом протођакона Зорана Кокановића,  као и Кикиндско певачко друштво Корнелије Станковић којим диригује Ева Француски Арањош и хор Саборне цркве Свети Арсеније из Карловаца под управом Миле Радонић.

Сви хорови и учесници добили су захвалнице од стране организатора који се и ове године показао достојним имена и дела композитора Корнелија Станковића. У својству организатора и домаћина био је протојереј Јован Милановић, старешина Саборне цркве, професор у достославној Карловачкој богословији.

Карловачки богослови су били изузетни домаћини

Покровитељи фестивала Корнелије Станковић су Епархија сремска, Саборна црква у Сремским Карловцима, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Општина Сремски Карловци.

Извор: Епархија сремска




Нема коментара:

Постави коментар