11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 19. фебруар 2018.

Ктиторска слава манастира Студенице

У суботу, 17/4. фебруара  2018. године, у манастиру Студеници је прослављена ктиторска слава - Преподобни Симеон Мироточиви.

Уочи славе служено је свеноћно бденије коме је присутвовало многобројно свештенство и монаштво са верним народом. На празник, свету архијерејску Литургију служио је Епископ жички г. Јустин, коме су саслуживали игуман студенички архимандрит Тихон (Ракићевић), архимандрит Дамјан (Цветковић), архимандрит Тимотеј (Миливојевић), протосинђел Сава (Илић), јеромонах  Виталије (Милошевић) и други свештенослужитељи.

Учешће у евхаристијском сабрању узели су монаси и монахиње из многобројних манастира Епархије жичке: Жиче, Раче, Вазнесења, Благовештења, Свете Тројице, Сретења, Никоља, Градца, Вујана, Каменца, Враћевшнице, Преображења, Рујна, Згодачице и других манастира.

У беседи Епископ је нагласио: -Јванђелске речи нас позивају да свој живот поверимо Господу и у Њему пронађемо ослонац који ће бити јачи од свих невоља и искушења. Свети Симеон Мироточиви нам је у томе прави пример и учитељ.

На литургијском сабрању Епископ жички г. Јустин произвео је студеничког монаха Агапија (Радојевића) у чин јерођакона.

После ломљења славског колача и завршетка Литургије, манастирска братија је спремила трпезу љубави за све присутне. Потом је Епископ жички г. Јустин сабрао монаштво, одржао пригодну беседу са поукама и изразио наду и жељу да се и убудуће на празник Преподобног Симеона Мироточивог монаштво из Епархије жичке сабира у манастиру Студеници и да то постане традиција.

Братство манастира Студенице

Извор: Епархија жичка





Нема коментара:

Постави коментар