11111111111111

Претражи овај блог

среда, 21. фебруар 2018.

Епископ диоклијски Кирило посетио Кливленд

Његово Преосвештенство Епископ диоклијски г. Кирил, са благословом Преосвећеног Епископа источноамеричког г. Иринеја, допутовао је 8. фебруара 2018. године у Кливленд, Охајо.

Преосвећеног Владику на аеродрому Хопкинс дочекао је архијерејски намесник кливлендски свештеник Драган Гороњић, са којијм је владика Кирило отишао у манастир Светог Марка где је срдачно дочекан од архимандрита Леонтија (Алавање). Сутрадан, епископ Кирил је посетио манастир Нову Марчу где су га дочекали протосинђел Сава (Медаковић) и сестра Анастасија.Уследила је посета храму Светог Саве на Волингс путу. После вечерњег богослужења уприличена је донаторска вачера припремљена од стране Кола српских сестара. Надлежни парох протојереј Миољуб Матић поздравио је епископа Кирила пожелевши му добродошлицу. Свештеник Драган Гороњић је, потпом, позвао све присутне да помогну мисију наше Цркве у Јужној и Средњој Америци где је 2011. године основана нова епархија Српске Православне Цркве на чије чело је, као администратор, постављен Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Епископ диоклијски г. Кирило, који је заменик митрополита Амфилохија у Буенос Ајресу, објаснио је проблеме и потребе наше Цркве у Јужној и Централној Америци и могућности боље организације црквеног живота. Свакако да је један од главних проблема мисије наше Цркве на јужноамричком континенту материјалне природе и зато је неопходна помоћ пуноће црквене заједнице да би та мисија успела. Епископ Кирил је нагласио да главни материјални издаци који покривају трошкове мисије долазе од Митрополије црногорско-приморске и манастира Острога, али да посебно својом љубављу и разумевањем као и материјалним давањем помажу архијереји из Северне Америке и Канаде са својим свештенством и верним народом.

Сутрадан, 10. фебруара 2018. године, владика Кирило је посетио два храма наше Цркве у Акрону и потом био гост на ручку код г. Мића Лекића (Србина из Црне Горе).

У недељу, 11. фебруара 2018. године, киша није спречила верни народ да се окупи у Саборном храму Светог Саве у Кливленду ради евхаристијског сабрања и сакупљања помоћи за Епархију јужноамеричку. Протојереј Драгослав Косић је са Црквеним одбором, верницима и Колом српских сестара организовао ручак на коме је окупљенима од стране епископа Кирила и свештенства предочена ситуација у Епархији јужноамеричкој уз молбу присутнима да према могућностима помогну мисионарски рад наше Цркве.

После успешног донаторског скупа, Епископ се, у пратњи свештеника Бошка Стојановића, упутио у Јангстаун где је посетио храм Свете Тројице у коме је, сутрадан, присуствовао светој Литургији поводом празника Света Три Јерарха. Одатле је владика Кирило, у пратњи јереја Бранислава Голића, кренуо пут Флориде, на Институт Светог Себастијана и Светог Мардарија. Кливлендско намесништво је показало љубав и разумевање за мисију Цркве уЈужној Америци и за ту сврху сакупило око 10 хиљада долара помоћи.

Извор: Епархија источноамеричка




Нема коментара:

Постави коментар