11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 16. октобар 2017.

Митрополит Хризостом у завидовићком крају

На Михољдан, 12. октобра 2017. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом посјетио је Завидовиће, манастир Удрим, Гостовиће, Стог-Хрга и манастир Возућицу.

Тачно у 10,30 часова митрополит Хризостом је стигао пред парохијски дом у Завидовићима где га је дочекао мјесни парох протојереј Зоран Живковић са породицом и мањом групом вјерника и пријатеља. Поздравивши се са свима Високопреосвећени се упутио ка храму Светог Саве у Завидовићима у ком се помолио Богу за све и свја и поклонио светињи ове цркве. Надлежни парох је Високопреосвећеног упознао са историјатом храма и тренутним стањем парохије завидовићке. Црква је саграђена 1910. године, обновљена је и освећена 2003. године.

Давно порушени манастир Удрим поред Гостовићке ријечице вјековима стоји заборављен и чека своје обновитеље. Предање каже да је био посвећен Светом великомученику Пантелејмону и да је разрушен од стране Турака око 1690. године, дакле у вријеме аустро-турског рата у ком су Срби подржали Аустро-угарску, а што је за посљедицу имало Велику сеобу Срба под Арсенијем Чарнојевићем.

Високопреосвећени је умољен од верника овог краја да посјети овај манастир с намјером да се разговара о почетку обнове ове древне светиње, која је дубоко усађана у свјести народа који је 1992. године протјеран са њихових огњишта. И поред ове трагичне историјске чињенице све њих прогнане овај манастир и ова светиња призива и позива да је обиђу, али и да је обнове. У том циљу и Високопреосвећени је дао инструкције како ће се и шта радити убудуће, ако Бог да.

Обишашвши манастир Удрим владика Хризостом је посјетио храм Светог оца Николаја на Чардаку у Гостовићима. Помоливши се Богу за његове градитеље, обновитеље, украситеља и сав благочестиви народ који са вјером, страхом Божјим и побожношћу улазе у њега и долазе му, Високопреосвећени је упитао за историјат ове светиње о чему га је извјестио надлежни парох Зоран Живковић.

Храм је подигнут 1981. године на мјесту старе цркве Светих апостола Петра и Павла, која је због дотрајалости уколњена. У рату од 1992. до 1995. године запаљен је од стране армије БиХ. Црква је обновљена и освештана 2007. године. Потом се Високопреосвећени Митрополит заједно са присутнима помолио за покој душа свих пострадали и палих за крст часни, слободу и отаџбину.

У наставку свог путовања Високопреосвећени се са пратњом и домаћинима упутио ка манастиру Возућицу. На путу за Возућицу налази се село Стог или како се још назива Хрга. Село је потпуно пострадало у рату 1992-1995. године као и храм Светог великомученика Георгија. Храм је послије рата обновљен, али много теже ране расељеног и прогнаног народа нису зацјељене. Стигавши пред храм Митрополита су отац Зоран и верници информисали о димензијама страдања Стога. А и трагови су ту - згаришта парохијског дома, школе, Светосавског дома.

Храм Светог великомученика Георгија подигнут је 1928. године. У рату 1992-1995. године храм је запаљен, а обновљен је 2008/09. године. Новообновљени храм је освештан 2009. године. У предивном, природном и планинском амбијенту планине Озрен, тачније Кривајске долине, а поред ријеке Возућице, на њеној лијевој обали, смјештен је древни манастир Возућица. Посвећен је Пресветој Тројици - Оцу и Сину и Светоме Духу. Слава манастира је празник Силаска Светога Духа на Апостоле - Духове. Као и манастир Удрим тако је и Возућица скивени драгуљ наше монашке диховности и подвига монаха остао сакривен и у сјенци манастира Озрена и других околних манастира. Па и поред неоправдане историјске запостављености и потпуног заборава он је, захваљујући српском народу који воли своје светиње, опстао и преостао, и ево, Богу хвала, изнова заблистао добротом и великом ревношћу свештеника Зорана Живковића и поклоника ове светиње.

Утисак је невјероватан и феноменалан. Посебно, ако се има у виду гдје је и у којим и каквим историјским околностима манастир вјековима скривен пребивао. То да још постоји треба захвалити Богу и нашем вјерном народу који га је волио, чувао и сачувао до дана данашњега. Као и у претходним црквама које је данас посјетио Високопреосвећени Митрополит се помолио Богу за све и свја, а посебно за наш српски народ и обновитеље ове светиње. Потом је пажљиво погледао све градитељске детаље у храму и  остао задивљен њиховом перфектношћу што упућује да су градитељи ове светиње били веома и изузетно образовани и прецизни.

Као и друге наше светиње - манастири и цркве - и манастир Возућица је крајем рата 1992-1995. године, а посебно послије рата тешко оштећен и девастиран. Обнова овог манастира кренула је 2006. године и трајала је до 2015. године. Обновљени манастирски храм освештан је 25. јула 2015. године. Прошле, 2016. године (7. августа) обиљежено је седам вијекова овог манастира и 165-годишњица отварања манастирске школе.

Извор: Митрополија дабробосанска




Нема коментара:

Постави коментар