11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 28. август 2017.

Прва жртва ургана Харви, страхује се да их има још осам

ВАШИНГТОН – Једна особа погинула је у пожару у једној кући када је ураган Харви протутњао кроз Рокпорт у америчкој савезној држави Тексас током ноћи, изјавио је данас градоначелник тог града Чарлс Вакс.

Он није пружио детаљније информације о жртви, пренео је Ројтерс.

Градоначелник града Порт Аранзас у Тексасу Чарсл Бужан рекао је у интервјуу за локалну телевизију да је, према непотврђеним наводима, осам особа страдало у парку за приколице у близини или изван тог града, пренео је Ројтерс.

Ураган „Харви” задржао се над југоисточним Тексасом, доносећи кишу и јаке ударе ветра који су изазвали материјалну штету на тексашком делу обале Мексичког залива.

Као ураган четврте категорије, „Харви” је то подручје погодио у петак увече, изазивајући ударе ветра до 209 километара на час, да би током наредних неколико часова постепено ослабио, наводи АП.

Раније данас метеоролози су саопштили да је снага урагана Харвија ослабила до нивоа тропске олује, али је он и даље присутан изнад Тексаса упозоривши да ће ова непогода донети „изузетно озбиљне поплаве”.

Не очекује се да ће се Харви много померати у наредних неколико дана, што значи да ће се на обалу Тексаса сручити велике количине кише, саопштио је Национални центар за урагане (НХЦ), преноси АФП, додајући да би неке локалне заједнице могле да забележе и више од 100 центиметара падавина.

„Падавине тих размера изазваће катастрофалне поплаве опасне по живот”, наводи се у саопштењу НХЦ.

Ројтерс је пренео да је максимална јачина ветра који је донео Харви ослабила на 121 километар на час и да ће, ако се смањи испод те границе, прећи у категорију тропске олује.

Дуж обале Тексаса након ноћашњег налета урагана Харви, најјаче олује која је погодила ту америчку савезну државу за последњих 50 година, без струје је остало скоро 300.000 људи, пренео је АП.

Власти су објавиле да је првобитно 211.000 потрошача остало без електричне енергије неколико сати после првих обилних киша које је донео Харви као ураган категорије 4, а од јутрос, када је ослабио на категорију 1, број људи који немају струју порастао је на 293.000 потрошача.

Места која се налазе североисточно од града Корпус Кристи, поред нестанка струје, немају ни сигнал мобилне телефоније и у прекиду су и друге форме комуникације са тим подручјем.

Градовима који су се нашли на путу урагана Харви биће потребне године да се опораве од разарања, изјавио је данас шеф америчке Федералне агенције за управљање ванредним ситуацијама (ФЕМА) Брок Лонг.

„То ће бити дуг и напоран догађај за државу Тексас. Обнова ће трајати годинама”, изјавио је Лонг за телевизију МСНБЦ, а пренео АФП.

Америчке власти већ су започеле процену штете од урагана Харви, који је донео обилне кише и олујне ветрове, уништавајући домове и инфраструктуру, а хиљаде људи натерао да напусте домове.

Амерички председник Доналд Трамп састао се са члановима свог кабинета и администрације како би разговарали о одговору државе на поплаве и штету насталу након што је ураган Харви протутњао Тексасом и Луизијаном.

Како се наводи у саопштењу Беле куће, Трамп је одржао видео конференцију током које је надлежним министарствима и агенцијама дао инструкције да „остану у потпуности ангажовани и позиционирани како би подржали његов највећи приоритет - спасавање живота”, преноси АП.

Он је истакао да ће се тек за неколико дана осетити последице налета урагана, с обзиром да се становници Тексаса и Луизијане још опорављају од великих поплава и оштећења насталих од удара ветра.

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар