11111111111111

Претражи овај блог

среда, 8. јун 2022.

Како сејете тако ћете да жањете (први део)


Oдговори једног духовника на разна питања о правилном схватању духовног живота

делови из књиге: ''Како сејете тако ћете да жањете''

Какво значење имају иконе у Православном свету?

Као што ви имате слике својих најмилијих у кући и радо их гледате и док их гледате пуно се веселите и радујете, тако и Православни
Хришћани имају исти став према иконама. Иконе Светитеља нас подсећају на њихов свети живот и самим тим буде у нама жељу да се на њих угледамо, значи да и сами будемо у животу слични њима, као што су они били у животу слични Христу.

Да ли је грешно имати у кући компјутер?

Није грех имати у кући неку ствар, него је важно на који начин се та ствар употребљава, да ли се она употребљава на добро или лоше. Компјутер као и много тога другог може се користити за добро, али исто тако и за зло. Компјутер се може користити за играње компјутерских игрица, исто так ои за гледање порнографских сајтова. Говорим о видео игрицама. Поједине од њих лоше утичу на нервни систем. А исто тако компјутер се може користити за добро, за превођење хришћанских књига. Може се радити на ширењу Науке Христове преко интернета. Може се користити за припрему за штампање књига. Мислим на Православне књиге и остало.

Да ли је важно када се одлази на Свету Литургију?


Наравно, врло је важно када се одлази на Свету Литургију. На Свету Литургију ко се спрема да оде, требао би да одлази увек пре Свете Литургије. И ако сте већ отишли на Свету Литургију останите на њој до краја службе.
 

А ако вам се деси да закасните, немојте ометати друге, не прилазите тада иконама да их целивате, јер на тај начин ремитите мир у Цркви.
И не купујте тада свеће, јер и тако реметите мир у Цркви. Ако сте закаснили, придржавајте се бар овог реда.

Шта мислите о уједињењу религија? То се у свету зове екуменизам.

Замислите једну собу и у тој једној соби сместите лава, краву, мачку, јагње, кокошку, тигра. Шта би од њих остало? Остала би само крв. Једни би друге изуједали. Ја то исто мислим по питању уједињења свих религија. Па макар требале да се уједине само две религије ја сам противник тога.
 
Јер, не може јагње са лавом, нити може кокошка са лисицом. А и да се не заборави, у канонима Светих стоји записано да ако епископ, владика само спомене питање о уједињењу религија, пише тамо да такав буде одмах свргунут. Ето то је то по питању уједињења религија.

Можете ли нам нешто рећи о сатанистима?

Сатанисти су најболеснији људи. Они су болеснији и од оних у лудници. Они отворено говоре против Бога, Бога Који им је живот дао. Они себи узимају за бога мамона, то јест ђавола, ђавола најјаднијег и најбеднијег створа у видљивом и невидљивом свету. Јер, он је исто створен од Бога и био је пре његовог помраченог стања анђео и то најсветлији. Али се окренуо против Бога, Једног Јединог Краља свега видљивог и невидљивог. Сатанисти, иако мисле да су здрави, они су веома болесни и најболеснији људи. Јер замислите, Бог вам даје живот, Бог вам даје сунце, Бог вам даје ваздух, Бог вам даје све, а ви узвраћате на добро кроз зло, или злим! Има ли горег и има ли болеснијег стања?!

Да ли можете да нам објасните ко је створио ђавола?

Ђаво је у почетку био најсветлији анђео. Бог га је таквог створио. И он је био веома велики пред Богом. Јер га, кажем, Бог беше створио као најсветлијег. Али, њему је то било мало и он је пожелео да буде већи од Самог Бога, то јест да има власт већу од Самог Бога. Он је и многе анђеле наговорио да буду против Бога како би Му отели власт. Али, о томе је смешно причати. Брзо су они били збачени са неба на земљу и ђаво и сви анђели који су се ложили са овим прљавим предлогом демонским. И ето ко је створио ђавола.
 
Он је самог себе створио таквог. И видите сада, он је супротност од Бога. Јер, пошто није могао да узме ниједну цртицу од Божије Моћи, он је узео мрачну природу, несмирену природу, ненормалну природу. Значи, видите и сами, врло је просто одговорити на питање: Ко је створио ђавола?

Какав би требао да буде хришћански дом?

Хришћански дом би требао да буде најскромније уређен, од једне скромне куће до намештаја који ће исто бити скроман. Сваки хришћански дом требао би да има што више икона у кући, кандило, Свето Писмо, што више добрих књига, Православних књига, кадионицу и тамјан, молитвеник и то би отприлике било то.

Кажите нам шта значи Света Тајна Причешћа, шта она означава?

Света Тајна Причешћа је узимање Самог Тела Господа Исуса Хриса и узимање Крви Самог Господа Исуса Христа. То је свим Православним Хришћанима врло познато. А Светим људима је било најпознатије. Та Света Тајна постоји од времена када је Господ Исус Христос био у телу у свету.
 
Он је на Тајној Вечери рекао: Ко једе Моје Тело и ко пије Крв Моју, има живот вечни. А ко не једе Тело Моје и ко не пије Крв Моју, не може ући у живот вечни, то јест није Мене достојан. То је нешто највеће што је Бог нама људима дао.

Шта да чиним? У мојој кући су сви неверујући. Ја хоћу да идем у Цркву, али ми они не дају.

Они који не верују нека остану у својој невери и у свом слепилу, а ти иди у Цркву смело, јер боље је угодити Богу, него људима. Боље је угодити Богу, него укућанима, јер за укућане је речено да ће нам они највећи непријатељи бити. Често родитељи из најбољих намера, мислећи да чине добро, уствари чине велико зло над својом децом.

Кажите ми да ли ја требам да се кријем од родитеља док одлазим у Цркву, јер они нису верујући?

Не требаш да се кријеш док одлазиш у Цркву, иако су твоји родитељи непобожни. Јер, речено је у Светом Писму: Ко се постиди Мене, постидећу се и ја Њега у Царству Свом. Смело и са великом љубављу иди у Цркву. И нека свако зна и укућани твоји и пријатељи твоји и комшије твоје да си верник Српске Православне Цркве. 

Старче, да ли је боље живети у браку или у манастиру?

Боље је живети у браку, а боље је живети и у манастиру. Шта хоћу да кажем? Постојали су људи, има много примера у Житијама Светих, који су живели у браку и били су Свети. А имамо безброј примера где ретко који од монаха достигне светост или савршеност. Али, исто так морамо рећи нешто што је веома важно. У целини гледано, сигурно је да је монашки ред већи од било ког другог реда.
 
То је када се гледа у целини. Али, кажем, не мора да значи. Сама Житија светих о томе говоре. Јер, није ствар у томе да ли ти носиш мантију, или да ли си монах, или монахиња, него је ствар у чистоти срца. Треба имати свето срце.

-------------------------------------------------------------------------------------

 Како сејете тако ћете да жањете (други део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/11/blog-post_5728.html

Како сејете тако ћете да жањете (трећ део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/11/blog-post_3114.html

Како сејете тако ћете да жањете (четврти део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/12/blog-post_3787.html

Како сејете тако ћете да жањете (пети део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/12/blog-post_7351.html

Како сејете тако ћете да жањете (шести део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2013/01/blog-post_158.html

Како сејете тако ћете да жањете (седми део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2013/01/blog-post_871.html

Како сејете тако ћете да жањете (осми део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2013/03/blog-post_7034.html

Како сејете тако ћете да жањете (девети део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2013/
 


„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi

#какосејете, #духовник, #kakosejete, #duhovnik, #какосејеш, #kakosejes, #zanjes, #жањеш, #сејеш, #sejes, #starac, #старац,

Нема коментара:

Постави коментар