11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 29. новембар 2012.

Како сејете тако ћете да жањете (трећи део)

Шта значи у Светом Писму оно када Христост каже Марти да је Марија бољи део изабрала?

Док се Марта бринула како Христа да послужи храном, водом и осталим телесним радњама, Марија није ништа од свега тога чинила, већ је само седела поред Христа и слушала Његове Премудре Речи и стављала их у срце.



И док је Марија сакупљала велика богатства себи у срцу, Марта је изгубила од свог тог богатства и Она је могла као и Марија да слуша сво време оно што је Христос говорио. А после разговора је могла да упита Сина Божијег да ли је можда гладан или жедан, па ако би Он затражио храну или воду, онда би тек и Марта била оправдана, то јест онда би и Марта као и Марија добар део изабрала.

Ја сам чуо да свако може да крсти свакога. Да ли је тако?

Добро си чуо, али не и довољно. Може Православни Хришћани који је крштен да крсти некокога ак је он у смртној опасности, а није крштен. Под таквим условом може се крстити. Али ако преживи тај човек над којим је неки брат или сестра Православне вере обавио крштење, то неће бити довољно, него се треба отићи код свештеника и завршити чин крштења како треба.


Који је најгори грех по вама? Да ли нам можете одговорити на ово питање?

Најгори грех је незнање. То је најтежи и најгори грех. То и Светитељи кажу и заиста су дословце у праву да је сваки грех последица незнања. Јер ми из незнања чинимо све остале грехове. А ако ће неко казати: „Па то и нису грехови ако су учињени из незнања“, тај се грдно вара. Јер, зашто није трежио да би знао? Онај који тражи, каже Христос, тај и налази. Зашто ми не тражимо? Тражимо радо зло и ту нисмо лењи, али када треба да се чине добра дела, када треба да будемо велики људи, онда то остављамо да неко други буде, јер ми као не можемо. А зашто не можемо? Због лењости наравно и због грешне природе своје.

Шта значе Христове Речи: нећете ући у Царство Небско док не постанете као деца?

Те Речи Христове значе да се угледамо на децу, на њихове просте и чисте душе, на њихове безазлене душе, јер у деци нема чак ни мисли ни помисли злих. Зато је Христос рекао: Нећете ући у Царство небеско док не постанете као деца. Требамо се угледати на децу. Од њих можемо научити много, много тога вредног. Иако она не умеју да саветују, она нам могу помоћи на један други начин, својом детињастошћу.

Шта мислите шта треба казати када је реч о псовкама?

Наш народ и мушкарци и жене, посебно мушкарци су познати по псовкама. Псовка је показатељ онога који псује. Она је показатељ његове јадне и осакаћене душе. Јер, ниједан нормалан човек нема и не зна за псовку. Христос је рекао: За сваку реч даћете одговор суду. Значи, ако ћемо за сваку реч одговарати, пазимо добро шта говоримо. И нећемо само за сваку реч одговарати, него и више од тога, за сваку мисао.

Шта да радим? Мој муж је са другом женом.

То је проблем многих
жена и тај проблем као и сви други почињу због непобожности. Када човек није побожан, самим тим он је сигурно у срцу са ђаволом. Наравно, у мањој или у већој мери. Јер, ко није са Богом, са ђаволом мора бити, јер треће не постоји. По питању тога добро би било размислити о свему. На сваки начин гледајте да задржите брак, али ако тог човека није брига за опстанак вашег брака, изађите из тог брака. Али немојте брзо да доносите решења. Не може се на ову тему разговарати тако лако. Ја бих вам најрадије препоручио да нађете себи неког искусног духовника и да њега слушате шта ће вам казати по питању тога. Ето ја вам препоручујем манастир Прохор Пчињски. Тамо има, по мени, добрих монаха, па изаберите једног од њих да вам помогне. Не заборавите, потражите и почните да читате Православне књиге. Од њих ћете моћи да васкрснете и кроз њих ћете моћи да нађете одговор на сваки могући проблем.

Шта да радим? Жена која је са мном у браку није ми верна. Сазнао сам да се налази са другим човеком.

Та болест се сада веома силно захуктала у овим нашим временима. То је једна можда и највећа болест човечанства. И то је због тога што људи немају Бога, што су људи уместо Бога у срцу свом почели да сарађују са ђаволом. Промени живот свој. Постани прави Православни верник. Нађи себи духовника или неког из Цркве од кога ћеш имати користи, који ће ти духовно помагати. Имаш много добрих књига Православних. Преко тих књига можеш да откријеш неописиво велика бокатства.

Можете ли ми казати на који начин да нађем честиту жену?

Ако желиш да за себе изабереш честиту жену, мораш и сам да будеш честит. ти буди добар и моли се Богу. И онако како треба и онако како је најбоље за тебе, Бог ће ти дати. не губи вољу ако то потраје дуже време. Јер, ако губиш вољу, то је знак да и сам ниси честит. А ако ниси честит, кажем, неће те задесити добра жена. Мада, добру жену врло је тешко наћи, исто као и доброг мушкарца.

Муж ме туче. Шта да чиним?

Успротиви се таквом његовом понашању мудрим понашањем. Не показујте слабост, јер то ће за вас бити још горе, већ се успротивите, кажем, на мудар начин. А један од тих начина моће да буде да му запретите разводом брака. јер, ако то стално траје онда не вреди живети са таквим човеком. то је као да сте у браку са ђаволом. Гледајте да нађете себи искусног духовника. Читајте Православне књиге. Оне ће вам доста помоћи.

Старче, ми бисмо желели да имамо више деце, али немамо услова.

Чест је случај и скоро увеек је истина да људи могу да чувају много, много више од једног или два детета. Није разлог тај што се немају услови, него је разлог тај што смо ми у греховима. Хоћемо да обучемо децу најбоље, хоћемо да их нахранимо најбоље. И због тога многи немају услова. Погледајте Роме. И они немају услова, али поново деце колико хоћеш! Видите у којој заблуди се ми налазимо.

Шта мислите о усвајању деце?


Добро је, наравно, да се дете усвоји, значи да се узме из Дома. Али боље чини онај који и поред своје деце узме једно или више деце из Дома. Тај хиљаду пута боље чини него онај који је на том приморан. Јер, он је на то приморан, а овај из чисте љубави то чини.


Колико деце би човек требао да има по вама?


Оноликои колико Бог буде дао. Ако је ниједно нека буде ниједно. А ако су десеторо нека буду десеторо. Препустите све у Божије Руке. И онца ће све доћи на своје место. И неће вам бити тешко када имате десеторо деце, већ ћете бити веома срећни. А други ће вам моћи само завидети на вашој величини и на вашем богатству. јер, данас су људи веома сиримашни по питању деце. Имају једно или двоје деце.

Дешава ми се када дођем на исповест да имам страх и не кажем све на исповести. Шта да радим?

То долази од ђавола, јер он зна добро када не исповедаш све грехове, да ће те после тога мучити и да ће те после тога гристи савест. Ако не можеш да се исповедиш у близини твог места, ти онда иди када се накупе проблеми, проблематични грехови и исповедај се у неком другом месту.

Шта би на гробу умрлог требало да се доноси и да ли би нешто требало ту да буде осим скромног споменика?

Прави верници на гроб умрлог доносе иконице, пале кандило и свеће и моле се за умрлог. Они не чине као многи кои доносе венце, који пале цигаре, да би се угодило ономе који је умро, а за живота је пушио. А има и оних који флашу са ракијом посипају по земљи како би се покојник напојио. Јер, како кажу они: „Волео је човек да попије“. И они који доносе храну на гробље чине погрешну ствар. неће се покојник нахранити тиме шт сте му донели храну, већ је његовој души потребна другачија врста хране. Молите се за њега. То је њему потребно. Чините добра дела за њега. То је њему потребно.

Кажите нам ко је био Авраам?

Авраам је био први поатријарх народа израиљског. Реч патријарх значи отац народа. Аврааму је Бог дао прво обећање о спасењу свих народа света и са њим је закључо вечни савез о верности. Њему је Бог рекао, како пише у Светом Писму:
Иди из земље своје и од рода свога и из дома оца свога у земљу коју ћу ти ја показати. И учинићу од тебе велики народ и благословићу те. И име твоје прославићу. И ти ћеш бити благослов и у теби ће биити благословена сва племена на земљи.
Ето ко је био Авраам. Авраам је био велики пред Богом. Имао је велику веру и не само веру, а дела нигде нема. Авраам се показао као велики верник на делу када је сина свог Исака, једино дете своје принео на жретвеник. Е то је вера.
И да кажем само за оне који читају ово да погрешно не схвате, исак, Авраамов син је наравно остао у животу. Овде је само реч о његовој вери. Ко хоће опширније да сазна то може наћи у Светом Писму.

Како да се причестимо ми који нисмо достојни, јер је написано да се достојни требају причешћивати?

То питање како да се причестимо ми који нисмо достојни је питање од ђавола, његова замка је то. Јер, врло често се дешава, посебно онима који се слабије у вери да кажу када их неко пита зашто се не причешћује, они одговарају: Нисмо се довољно припремили. Нисмо се достојно припремили за Свету Тајну Причешћа. То никао није, кажем, од Бога. Јер, ђаво људе на такав начин, на такав лукав начин мало по мало гледа да одбије од Светог Причешћа и да их избаци из саме Цркве. Таквих примера има много. Никако немојте да слушате савете таквих мисли, или људи који саветују тако нешто. Јер, људи који саветују тако нешто, саветују по наредби ђавољој и ако наравно нису свесни. Али саветују по незнању. А како кажу ветитељи: Последица сваког греха је незнање. Нико од нас не може достојно да се причести. Али, Само Господ Исус Христос је рекао: Болеснима је потребан лек, а не здравима. Значи, сви ми требамо се спремити што достојније за Свето Причешће и као такви да се причестимо. Запамтите ове речи добро.

Шта значи када свештеници кажу: Има ли неко да се достојно припремио за Свето Причешће и ако има, нека приђе?

То значи да постоје људи који заиста прилазе да приме Свето Причешће или да приме Крв и Тело Самог Господа Исуса Христа, који прилазе на недостојан начин. Ко су ти који прилазе на недостојан начин и на који начин они прилазе? Има разних, разних људи који тако чине. На пример: човек је пре три , четири дана пио алкохол и био пијан, а отишао је на Свето Причешће. И не само то, него није постио ни телесно. Или на пример: неко се причести, а пре тога није се одвајао од жене, значи имали су телесне односе. Или неко се причести а многе, многе људе мрзи у срцу и мржња и даље после тога стоји. Често су сви овакви људи убеђени да су се достојно причестили и да ништа лоше нису учинили. Е то значи недостојно се причестити.

Шта мислите да ли Хришћани треба да носе бројанице?

Ја сам за то да Хришћани носе бројанице, али не да се оне виде, него да се не виде. Јер, данас у свету људи обично носе бројанице из моде, да би их неко видео и да би неко указао хвалу њиховој лепој наруквици. Многи мисле да су бројанице обичне наруквице и да нема бројаница никаквог значаја.

Старче, кажите нам какво значење има бројаница?

Бројаница треба да буде направљена од тредесет три куглице, то јест чворића. Тридесет трећи чворић често зна да буде перла или крстић. То је све у реду. Тридеет три чворића постоје јер они обележавају колико је Господ Исус Христос иамо година када су Га разапели на Крст. Исто тако тридесте трећи чворић означава и Васрсење.

Како се молити уз помоћ бројанице?

Када се молите уз помоћ бројанице гледајте да будете у миру и лагано са два прста изговарајте молитву. Значи, узмете један чворић и кажете: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме!“ Други пут поново тако и све тако док не дођете до тридесет трећег чворића. Наравно, не морате само тридесет три пута да кажете молитву, већ можете на стотине, на хиљаде пута рећи дневно.

Да ли бројаница треба да буде освештана?


Бројаница може да буде освештана, али узалудно је она освештана ако је ви не освештате. Шта хоћу да кажем? Хоћу да кажем да се уз помоћ бројанице требате молити Богу, а не да питате да ли је освештана бројаница, сазнате да је освештана, купите је, ставите на руку и завршен посао. Она многима служи као модни детаљ. Узалудно је онда вама који носите бројанице на такав начин што је бројаница освештана. Боље је да је нисте купили.

Да ли је важно да иконе буду освештане?

Лепо је и добро је да икона буде освештана. Али је још лепше и још боље када човека који је добио ту освештану икону, на пример икону Господа Исуса Христа, да га та икона стално подсећа на Самог Христа и да га прати целог живота.

Шта радити са остацима свећа, фитиља за кандило, са оштећеним иконама, са остацима слaваског колача или жита и слично?


Ако су у питању остаци свећа, фитиља за кандило, оштећене иконе, остаци славског колача или жита, крстића оштећених, све то се треба спалити. Најбоље је у црквеној пећи, а ако не постоји могућност да се ти предмети спале у црквеној пећи, онда то требате спалити код куће.

Да ли је добро да се кућа кади тамјаном? Да ли ми можемо то сами радити, или то треба свештеник да ради.

Ако имате прилике, кућу можете кадити често. За то вам није потребан свештеник. Кадите кућу често, јер боље ви да кадите кућу тамјаном, него да је кадите отровним цигаретама. Сви хришћани имају у кућама својим тамјан и они чест када им се укаже прилика каде кућу своју тамјаном.

Како треба правилно славити славу?


Већина људи у Србији не слави славу на добар начин, већ на веома погрешан. Који је то од људи који слави славу, а који односи свој колач, жито и вино да се освештају у Цркви? А ако неко и однесе, погледајмо добро и код њих као и код других на који начин се слави слава. Многи од нас не знају правилно ни да се прекрсте. То важи исто и за домаћине слава. Ако бисмо упитали домаћине славе да нам кажу нешто више о Светитељу чију слаув славе, неће знати скоро ништа. Код многих ће се чути за време славе певање и лумповање. Уместо да се окади кућа тамјаном, она се пре тога кади цигарама. Ту су разни вицеви и разне непристојне речи. Да ли се тако слави слава? Значи, правилно се слави слава тако што домаћин оде у Цркву и однесе колач, жито и вино да се освештају. Онда се то све оденсе кући. У кући је лепа атмосфера. Помоле се Богу сви укућани и чекају се гости. Наравно, упали се славска свећа. Када гости дођу слава се проведе у најлепшем могућем реду, са пристојним понашањем и говором, у молитвеном и побожном духу.

Koja je по вама правилна исхрана?

Најправилнија исхрана је о мени што поснија храна и по могућству што преснија, некувана. Јер, када се храна кува кувањем се убијају хранљиви састојци. Због тога се храна треба јести по могућству што преснија. Наравно, треба се користити и чврћа храна као што су јаја, сир, јогурт, али све умерено.

Требамо ли опоменити неког у Цркви ко причањем омета слушање службе?

Требамо да опоменемо обавезно таквог човека, јер то је наша дужност, Боље га опоменути и онда постићи мир, него ћутати док се тај исти мир руши. Таквом човеку који је дошао у Цркву са таквом намером требате прићи и рећи да то није причаоница, већ Црква и да је његова дужност, ако је већ ушао у Цркву да у миру и остане.

Да ли је важно причестити се међу првима?

У светом Писму је речено: Има задњих који ће бити први има првих који ће бити задњи. Исто тако по питању свих детаља требамо радити, па и по питању тога да ли се требамо причестити међу првима. Гледајте да се причешћујете међу задњима.
Јер, прво треба да се причесте стари људи и деца, а онда сви остали. Немојте ако сви остали да се гурате, јер несмирени хоће да се причесте први. Чак неки мисле ако се причесте први да ће им бог нешто посебно дати. То је велика лаж.

Да ли пост утиче на злог духа?

Пост страшно утиче на злог духа, јер у Светом Писму пише да молитвом и постом једино могу да се изгоне демони, да се отерају демони. Нечисте силе демонске не подносе пост, јер им пост, то јест они који посте задају смртоносни ударац. Пост веома страшно погађа злобу демонску и демони не подносе човека који пости. Тако и ви, ако хоћете да имате мир у вама, будите у посту, држите постове које је Црква прописала.

Шта мислите о реинкарнацији? Да ли то постоји?

Реинкарнација је нешто страно, страно Православној Цркви. Реинкарнација или учење о реинкарнацији је ђавоља ствар и то је ђавоље учење. Христос говори да после овог живота не постоји други осим тога да онај који је чинио добро одлази у рај, у Царство Небеско, а онај који је чинио зло одлази у пакао. Јер, свако од нас сам по слободној вољи бира где ће отићи.

Да ли ће Христос заиста судити људима?

Христос никако неће судити људима, неог ће људи сами себе осудити. Ако су чинили зло, примиће зло, јер су радили сами на том злу. А ако су чинили добро примиће добро, јер су радили сами на том добру. А што се тиче тога да ли ће Христос судити људима, ту Сам Син Божији, Исус Христос говори: Нећу вам ја судити, него ваша дела. Она ће вас осудити, или ћа вас она оправдати. Ето, то је тај суд.


------------------------------------------------------------------

Како сејете тако ћете да жањете (први део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/11/blog-post_3207.html


#какосејете, #духовник, #kakosejete, #duhovnik,

Нема коментара:

Постави коментар