11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 29. новембар 2012.

Епископ Герасим посетио храм Свете Петке у Сјеничаку



Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим у пратњи јереја Саше Умићевића, пароха другог карловачког, у среду 28. новембра 2012. године, посетио је село Сјеничак и тамошњи храм Свете Петке, на којем након пуних 20. година почињу радови на даљој изградњи и постављању кровног покривача.

Након досељавања православних Срба на подручје Сјеничака у оквиру Војне крајине, 1715. године подигнута је прва црква брвнара посвећена угодници Божијој Светој Петки, која је представљала духовно и културно средиште овога краја. Због дотрајалости материјала од којег је изграђен, 1931. године храм је са благословом тадашњег Епископа горњокарловачког Максимилијана Хајдина демонтиран, како би на истом месту од чврстих материјала био изграђен нови храм. Међутим, недуго након изградње храм је у току Другог светског рата потпуно уништен. На темељима претходна два храма, деведесетих година прошлог века започета је изградња новог, који услед последњих ратних збивања није довршен.

У циљу наставка радова, захваљујући делатној љубави Сјеничараца из читавог света, за непуних годину дана прикупљено је приближно 23.000 евра, који омогућавају припремне радове за постављање кровне конструкције.

Будући да ће се 2015. године прославити 300.-годишњица овог светог храма, у плану је да се до тог периода окончају сви радови на стављању храма у богослужбену употребу. На тај начин би Сјеничак након пуних 70 година коначно добио храм какав заслужује. 

 




Извор: Епархија горњокарловачка

1 коментар: