11111111111111

Претражи овај блог

среда, 21. новембар 2012.

Како сејете тако ћете да жањете (други део)


Онак који одлази да се крсти први пут, да ли он треба да се и исповеди пре крштења?


Онај ко одлази први пут да се крсти нема потребе да се иповеда, јер се у Православној Цркви може исповедати човек само после крштења. Пре крштења не. Али, ако има велику потребу за исповедањем, добро би било да потражи савет неког од искусних духовника.

Може ли се човек молити за живе некрштене људе?

Наравно, теба се молити за живе некрештене људе како би им Бог помогао да стану на прави пут, значи да приђу својој Православној вери, да промене свој лош начин живота и самим тим да побегну од мука које сваки човек као непобожан или некрштен има.

Да ли треба да волимо посебно свој народ, или требамо да волимо све остале народе подједнако?

Ко воли само свој народ, види се врло јасно да је ограничен и самим тим нема љубав какву имају прави Православни Хришаћани. Пише у Светом Писму: Воли ближњега свога као самога себе. Значи, наша је дужност, видимо из самог Светог Писма, да волимо не само једног човека и не само један народ, него да волимо све људе на свету и све народе и народности. Колико ја знам, као што јесте, сви Светитељи су имали такву љубав.

Сам Христос није показао Љубав једном народу иније волео само један народ, него је Христос волео све људе и страдао за све људе. Крв Своју Невину пролио је за све народе и народности, за све људе, од првих до последњих, како од Адама и Еве, тако до задњег човека који ће се родити и који ће умрети на овој крвавој земљи пуној греха.

Како да чинимо ако рођендан неког рођака пада у дане поста, а на столу буде масне хране?

Ако мене питате шта бих ја урадио, ја не бих отишао на рођендан ни у дане поста ни у дане после поста. То није обичај нити то може да буде од Бога. Ја могу да одржим љубав са свима тако што ћу бити отворен према свима. Тако и по питању овог рођендана, ја бих отишао и онај који има разумевања он би схватио, наравно на начин на који би схвати. Добар би схватио на добар начин. Лош би схватио на лош начин.
 
Шта да се чини? Свима да се угоди не може. Христос Који је био Безгрешан никако није могао да угоди свима, не зато што није могао, него није хтео да има било шта са злим радњама. Зато су Га многи мрзили и зато Он није могао да угоди зликовцима. Рођендани спадају у весеља, а ја весеља не волим.
 
Сваког тренутка људи умиру у разним мукама, у тешким мукама, а ја требам да идем тамо где је музика и где је радост! Све сам у животу завршио, још само ми је остало то да трчим по рођенданима!

Старче опростите, имам проблема са вишком килограма. Како то да решим? Пио сам разне чајеве и друго али ништа није успело.

Ево ти један савршени рецепт који ће сигурно успети. Он се зове пост. Значи пост на води. Други се зове пост на уљу. И трећи се зове духовни пост. Први и други се разумеју, значи треба се јести посна храна, наравно у мањими количинама, што сиромашнија. А трећи, духовни пост, да би се разумело, реч је о молитви и о свим осталим радњама које прате духовни пост.

Шта значи: Царство Божије је унутра у вама?

Царство Божије је унутра у вама, је изговорио Сам Господ исус Христос и заиста Царсто Божије ју унутра у нама, али само у чистим срцима, у чистим душама. То ретко ко да има, али има људи који заиста живе као у Царству небеском. Такви људи, да ли патили, или били пресрећни, исто им је. Они су стално у Царству Небеском и на њих ништа не утиче. Јер су стално са Богом.

Шта значи оно у Светом Писму што пише: Што очи људске нису виделе и што очи људске нису чуле и што и што у срце човеково није ушло, то је припремио Бог онима који Га воле?

Ако мало боље размислиш на ово питање сам си себи дао одговор. Али ја ћу објаснити колико ја знам, јер је просто објашњење. То Бог говори да очекује сваког праведника, сваког верника, сваког човека који је био добар. Да је Бог припремио таква добра праведницима, правим верницима, правим људима да очи људске нису виделе и да уши људске нису чуле и да у срце људско никада није ушо тако нешто.

Да ли у недељу баш никако ништа не смемо радити?

Ништа се не може схватити тек тако, него се о свему треба размишљати на разуман начин. Ето видите, када болнице не би радиле недељом, или ти људи који раде у болницама, да ли би то било мудро пред Богом? Да, то би било безмно. Тако исто важи и за недељу. Треба добро да размислите и ако радите нешто, да ли је то здраво размишљање. Јер, некада се у суботу није смело радити, јер некада субота била као сада недеља. Али видите, Сам христос је баш у суботу радио и то можете видети јасно у Светом Писму. Тако и ви можете да радите и недељом, али када бих радио недељом као што радим, ја бих обилазио болеснике по болницама. То бих радио. Ја бих давао милостињу ако бих имао, колико бих имао, посебно у недљу, када се већ има времена. Чинио бих разна добра дела. Ето видите и то је рад. Знам једног брата који је зано и недељом и јпразницима да се бави трговином. Али, исто тако знам да тај брат не ради за себе, него ради само за друге. Све што заради даје другима, даје за разне мисионарске радње, а себи оставља најпотреније, оставља новац за најпотребније. Знам да му је понекад за храну потребно испод хиљаду динара за један месец. Исто тако знам да тај исти брат пости по двеста, триста дана годишње на води. И видите како су чудни путеви Божији.

Старче, можете ли ми појаснити шта значе речи Светог Јована Лествичника: Учини у животу оно што нико не чини, или што ретко ко чини?

То може да значи, на пример када се неко није окупао целога живота, или неколико последњих деценија свога живота. Или може да значи да неко ко има новца хода бос без ичега у месту где живи. То је то.

Шта значи: Све примајте као из Мојих Руку?
Можете ли нам то појаснити.


Све примајте као из Мојих Руку значи да све и зло и добро које нас сналази у животу требамо да примамо као из Божијих Руку. Јер зло, на пример болест често зна да буде наш савезник. Значи, било шта да вас снађе све требате да примате као из Божијих Руку, а не као многи од нас да када је добро, ми ту заповест и испуњавамо. Али када наиђу невоље, када треба да се покаже наша вера, ми се тада показујемо као неверници и тада показујемо своејправо лице, јер не примамо све као из Божијих Руку. Исус Христос, Безгрешни син Божији је онолико бичевања, пљувања, трнов венац, страшен муке на Крсту претрпео и све је примаокао из Божијих Руку. Да би се видело да је Он примао све као из Божијих Руку је и то када каже поред свих мука, поред проливања крви на Крсту Он каже: Опрости им Оче јер не знају шта чине. Зар није то показатељ онога што пише у Светом Писму: Све примајте као из Мојих Руку. Бог није само рекао: Све примајте као из Мојих Руку, него оно што је рекао, то је и испунио.

Колико човек треба да се моли?

Најбоље је молити се највише. То је исто као и онај човек који ради у пољопривреди и засадио је један хектар пшенице. А други је исто имао услова да посади један хектар пшенице, али није желео, наравно због своје лењости и засадио је само један дулум. Сутрадан када дође жетва, разуме се да ће онај који је засадио један хектар имати много, много више од оног који је засадио један дулум. Тако је исто и са оним ко се моли. Молиш се мало, имаш мало. Молиш се много, имаш много. Молиш се највише, имаш највише.

Зашто је потребно побожно живети?

Потребно је побожно да се живи да бисте и сами били живи. Јер, ко није побожан иако је жив, мртав је. Потребно је побожно да се живи како би болести које су у нама склонили из нас. А болести које су у нама су: понос, самовоља, саможивост, лењост, осуђивање других и разне друге зле радње. Због тога је важно побожно живети.

На који начин требамо да се трудимо постанемо бољи, а да не паднемо?

Ту је врло важо мудро размишљање. Свети Антоније говори да је изнад свега расуђиввање, то јест мудро размишљање. Јер, узалудно неко пости, ако неразумно пости. Јер, има оних који су постили, молили се, а ипак су пали како каже Свети Антоније Велики. То је због тога, како каже он, зато што нисју имали главно оружје, а то је мудро размишљање, размишљање по Богу.

Шта значе речи у Светом Писму: Будите савршени и свети?

Кроз те речи Бог нас призива да испунимо те Његове заповести у што већој мери, како бисмо се приближили у што већој мери Оцу Нашем Богу, Који је Савршен и Свет. Ми то свакако можемо да постигнемо и увек је био људи који су били савршени и свети.


Шта значи бити савршен и свет?

Савршен и свет значи да је онај ко никада никога не осуђује, али наравно да мудро размишља, то јест да не дозволи никаквом злу ни у себи, ни код других да се задржи. То значи бити са Богом стално, без престанка. То значи волети све људе и молити се за све људе стално и оне који су умрли и оне који су у животу. Бити савршен и свет још је и онај који је достигао меру раста Христовог. А таквих је увек било и увек ће бити. Мало је таквих увек било, али кажем, увек ће их бити. Јер, због таквих сунце сија свима нама.


------------------------------------------------------

Како сејете тако ћете да жањете (први део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/11/blog-post_3207.html


#какосејете, #духовник, #kakosejete, #duhovnik, 

Нема коментара:

Постави коментар