11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 22. мај 2017.

Манастир Хозева у Палестини

Манастир Хозева је опстао и данас живи молитвама Пресвете Богородице и Светих богородитеља Јоакима и Ане. У њему, поред моштију Светог Георгија и Јована Чудотворца, постоје мошти савременог подвижника Јакова – Јована Румуна.


Свети Георгије Хозевит

Свети Георгије се родио на Кипру од благочестивих родитеља. Имао је старијег брата именом Ираклид, који за живота њихових родитеља отиде да се поклони светим местима у Палестини. Пошто се поклони, одлучи те оде у Лавру Каламон, који се налази у близини манастира Светог Герасима Јорданског и ту се замонаши. Георгије је остао да и даље живи са родитељима. Када се они упокојише, он раздели сву своју имовину потребитима и одбивши понуду за женидбом, отиде код брата у манастир. Међутим, пошто беше још сасвим млад, брат га упути да оде у манастир Пресвете Богородице Хозева, који се налази у дивљој клисури близу старог римског пута, који води од Јерусалима ка Јерихону. У манастиру Хозева Георгије постаде монах, живећи строгим аскетским животом. Глас о њему врло брзо се проширио, а добра дела постадоше сведочанство многима. Упокојио се мирно предавши своју свету душу Богу.

Место манастира Хозева

Манастир се налази у дивљој клисури близу старог пута, који води од Јерусалима ка Јерихону. У Светом Писму, овај географски простор се назива пустиња Харрат и повезана је са многим историјским догађајима.

Свети пророк Илија

У манастиру Хозева се нала­зи спиља у коју се некада сакрио Свети Пророк Илија (910. годи­не пре Христа) да би се спасао од безбожног цара Ахава и супруге му Језавеље. У овој спиљи ревносни пророк је провео месеце, хранећи се на чудесан начин. Гаврани су му доносили јутром и вечером хлеб и месо. Воду је пио са извора из стене. Када је у спиљи пресушила вода, пророк је, по заповести Божијој, отишао у Сарепту Сидонску.

Свети Јоаким и Ана

После дуго година, у овој истој спиљи, боравио је богоотац Јоаким, четрдесет дана је овде тиховао и молио се Богу да му подари дете, пошто није имао деце. Из истог разлога и његова супруга Ана боравила је у њиховој кући, молећи се усрдно. Са сузама је молила Бога да је разреши њене бездет­ности. Њеној молитви, Свети Јоаким је додавао своју у пустињи, како већ сведочи древно Предање. „Нећу устати“, говораше богоотац Јоаким. „Нити ћу ишта пити, док ме не посети Господ Бог мој, без обзира на моју недостојну моли­тву.“ И није спавао уопште осим на тренутак, док га човекољубиви Господ, Који увек слуша молитве угодника својих, не услиши, по­славши Ангела својега да их обрадује и јави им да ће добити дете. И заиста, следеће године Јоаким и Ана добише кћер Преблагословену Марију, Мајку Божију. Отуда се они називају богородитељи, јер су преци по телу Спаситеља Христа, Бога нашега.

Из Предања свете Јерусалимске Цркве зна се да је у хозевитској клисури Свети Јоаким, отац Пресвете Богородице, имао своје имање. На њему је касније подигнута црква у којој данас неколико пута годишње бивају величанствени панигири и прославе.

На истом овом месту ће касније настати манастир Пресвете Бо­городице Хозева, који се сматра једним од најстаријих манастира у Палестини.

Мошти Св. Георгија 


Свети Јован Хозевит Чудотворац

У манастиру Хозева живеле су ангелским животом многе благочестиве душе. У њему је живео, као што рекосмо, Георгије са Ки­пра, велики подвижник овог манастира. Читава област Хозева одише светошћу. На ову је област мислио Господ када је говорио причу о човеку кога су напали разбојници, у познатој параболи о милостивом Самарјанину. У хозевитској клисури налазе се многе пећине и спиље у којима је раније живело мноштво монаха. У једној од њих, која се налази високо изнад манастира, подвизавао се Све­ти Јован Чудотворац. Он је иза­бран за Епископа кесаријског, али се касније повукао и наставио свој пријашњи подвиг у хозевитској пештери. Овај велики чудотворац сагради нову цркву у част Пресве­те Богородице и устроји општежиће, у које се сабра мноштво мона­ха жељних ангелског живота.

Страдање и васкрсење манастира Хозева

У овој светињи збивају се многобројна чудеса од Пресвете Бо­городице, али и монаха спилеота хозевитских, којих је почетком седмог века било пет хиљада, све до персијских освајања. Персијанци су својим дивљим хордама нанели велико зло овој светињи и монасима овог манастира, као и цркви Васкрсења у Јерусалиму и другим црквама широм Пале­стине. Манастир Хозева је, међутим, опстао и данас живи молитвама Пресвете Богородице и Светих богородитеља Јоакима и Ане. У њему, поред моштију Све­тог Георгија и Јована Чудотворца, постоје мошти савременог под­вижника Јакова – Јована Румуна, који се подобно древним оцима подвизавао у овој светињи у наше време. Постоји веровање да ће манастир Хозева, као и манастир Светог Саве Освећеног у Јудејској пустињи, постојати до краја света и Другог доласка Господњег.

Молитвама Пресвете Богоро­дице, Светих богоотаца Јоакима и Ане и свих светих хозевитских отаца, Господе Исусе Христе Бо­же наш, помилуј нас. Амин.



Превод са грчког: Епископ далматински Фотије

Нема коментара:

Постави коментар