11111111111111

Претражи овај блог

субота, 29. април 2017.

Владика Атанасије (Ракита): Београд у молитви

Књига  беседа eпископа Атанасија  којима се он 2011. године обраћао Београђанима може се читати и као подсетник на важне духовне догађаје који су се десили те године у Архиепископији београдско-карловачкој

Недавно је у издању Епархије бихаћко-петровачке изашла књига „Београд у молитви 2011.“ Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија (Раките). На око 450 страница објављено више од 160 беседа којима се овај архијереј 2011. године обраћао Београђанима у време богослужења у храмовима, школама, касарнама, болницама, предузећима, на гробљима. Због тога се беседе епископа Атанасија могу читати и као подсетници на важне духовне догађаје који су се десили 2011. године и утицали на духовну климу у Архиепископији београдско-карловачкој, Београду, али и у целој Србији. Уједно се могу читати и као молитвени дневник епископа Атанасија, али и као и занимљиво поетско-богословско штиво.

Деветнаест година пре него што је 11. августа 2013. године сео на трон Епископа бихаћко-петровачких, епископ Атанасије служио је у Београду, пет година као јеромонах, а четрнаест као епископ. Пастирски рад јеромонаха Атанасија, по благослову патријарха Павла, започео је у Ваведењском манастиру где су пре њега служили и беседили Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

Потом је изабран за викара Патријарха српског Павла и титулу Епископа хвостанског носио је наредних четрнаест година. За то време епископ Атанасије обављао је разне дужности које су му поверавали патријарси Павле и Иринеј и митрополит Амфилохије, док је замењивао оболелог патријарха Павла. Једна од најважнијих дужности којима се бавио епископ Атанасије била је верска настава која је од 2002. године уведена у основне и средње школе у Србији. Питањем веронауке у Архиепископији београдско-карловачкој бавио се Одбор за верску наставу на чијем је челу био епископ Атанасије. За то време обављени су изузетно значајни послови, сачињени су наставни планови и програми, припремљени уџбеници, одабрани и обучени вероучитељи. За кратко време веронаука се афирмисала и постала омиљени предмет, вероучитељи су стекли углед у школама у којима раде, а цркве се напуниле младима који познају веру. Педагошка искуства у верској настави стечена у Архиепископији београдско-карловачкој коришћена су и у другим епархијама Српске Православне Цркве.

Архиепископија београдско-карловачка и њен Одбор за верску наставу на челу са епископом Атанасијем уложили су велики труд у то да свештеници зађу у војне школе и касарне Војске Србије и да се тамо чује Божја Реч. Епископ Атанасије често је одлазио у Војну академију и Војну гимназију где је држао веома успела предавања и разговоре са официрима, кадетима и војницима. На службама у појединим храмовима почели су да се виђају официри и војници у униформама који су се на крају Литургије и причешћивали. Све је то претходило увођењу у редовну војну службу војних свештеника  који су ушли у касарне и школске установе Војске Србије и који раде на моралном уздизању војника и њихових старешина.

Епископ Атанасије посебно је остао запамћен у Београду по својим беседама, које би упутио обично на крају Литургије. Његове беседе носиле су лични печат, углавном се обраћао београдском човеку суоченом са изазовима не баш лаких времена у којима је живео. Није избегавао да у својим беседама помене и актуелне догађаје, а те догађаје поредио је и сравњивао са старозаветним или новозаветним примерима, али и примерима из светоотачке литературе.

У својим беседама епископ Атанасије је користио и поједине актуелне појмове и изразе који су се могли чути и у медијима што је  допринело занимљивости и садржајности његових беседа. Вредност тих беседа појачавају и његова оригинална промишљања, врло успеле литерарне слике, ретке и мајсторски употребљене речи, језички обрти. Све те беседе добро су компоноване у књизи и делују као једна целина. Епископ Атанасије је добар познавалац дела Достојевског. Понекад може да се учини да он,  беседећи о Богу, вери, добру и злу промишља на један особен, суптилан начин, како о тим темама промишљају неки јунаци из романа Фјодора Михајловича Достојевског.

Многи верници из удаљенијих делова Београда долазили су на Литургију у храмове у којима је служио епископ Атанасије да, поред учешћа у Литургији, чују његову беседу.

Јово Бајић

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Нема коментара:

Постави коментар