11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 21. фебруар 2017.

Вести из живота Цркве у Далмацији

Проваљен парохијски дом у Смилчићу. Архијерејске Литургије у Шибенику и Лазарици.

Дана 10. фебруара 2017. године непознати починитељи провалили су у Парохијски дом у Смилчићу. Разбојници су разбили прозор на кухињи и тако ушли у кућу и узели затечени новац. Ово се не дешава први пут у овој парохији. Прошле године је више пута проваљено у храмове Светог великомученика Георгија у Биљанима Горњим и Свете мученице Марине у Бињанима Доњим. О неделу је обавештена полиција.

У недељу, 19. фебруара 2017. године, на дан посвећен Светом Фотију Великом, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Спаса у Шибенику.

-Светог Фотија можемо с правом назвати кумом свих Словена, јер је он послао свету браћу Кирила и Методија у мисију која је међу словенске народе донела православље и ћирилицу. Свети Фотије ретко се помиње када се говори о раду Кирила и Методија, али је он као њихов духовник константно руководио њихову мисију. Житије овог светитеља треба да проучавамо и да се сећамо његовог дела, јер је заиста био велики отац Цркве који је наставио традицију Света Три Јерарха, рекао је епископ Фотије.

Владика је додао да је у тешком времену у коме живимо посебно важно да се држимо наших светих Отаца и њиховог предања, јер без истине православља не можемо се на прави начин припремити за Суд Божји. -Кроз прве недеље припреме за пост поучени смо да треба искрено да се молимо у храму, да не будемо попут фарисеја, већ да се непрестано кроз покајање враћамо Богу. Данас нас Црква подсећа да је човек слободно, али и одговорно биће које може да чини шта хоће, али ће за то положити рачуне на Суду Божјем. На Страшном суду биће најважније како смо се односили према ближњима. Многи људи ће рећи да су веровали у Бога, али вера не сме да остане само на уснама, већ треба да је живимо, а своју веру у Бога ми потврђујемо својим односом према ближњима. Ако ближњега презиремо, ниподаштавамо и чинимо му било какво зло, то смо учинили самоме Христу, а онај ко делује у љубави, он се приближава Господу, поручио је епископ Фотије.

Дан после Сретења Господњег посвећен Светом Симеону Богопримцу и Светој пророчици Ани прослављен је у манастиру Лазарици светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије.

-Света Црква је установила овај празник да бисмо се од Светог Симеона Богопримца и Свете Ане поучили његовој суштини и схватили да Спаситељ света долази као Богочовек ради нас и нашега спасења. Свако наше богослужење јесте једно мало Сретење, јер се ту сусрећемо са васкрслим Христом, анђелима Божјим, али и са браћом својом у Христу да с њима делимо добро и зло, крст који носимо и да помогнемо свом ближњем који је у невољи и клеца под тим крстом. Овај празник нам поручује да је, да бисмо сусрели Господа, потребно да се према свим људима односимо као према икони Божијој, а никако да их презиремо, нити ниподаштавамо на било који начин, већ да са ближњима будемо једно у Духу Светом, поручио је епископ Фотије окупљеним верницима на Далматинском Косову, а затим честитао крсну славу игуману манастира Лазарице оцу Симону.

Извор: Епархија далматинска




 

Нема коментара:

Постави коментар