11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 21. фебруар 2017.

Молитвена сабрања у Епархији жичкој

Архијерејска Литургија на Љубићу. Задушнице у Краљеву. Епископ жички посетио Градоначелника Краљева. Храмовна слава у манастиру Сретење под Овчаром.

Недеља, 19. фербуар 2017. године, Месне покладе, свечано је прослављена у храму Светог кнеза Лазара на Љубићу, уз присуство великог броја верника Љубића и Чачка. Разлог посебне свечаности на Љубићком брду била је прослава 10-годишњице хора „Свети владика Николај Жички“. Тим поводом у канонску посету је дошао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин, што је додатно увеличало овај догађај.

Свету архијерејску Литургију служио је Епископ жички г. Јустин, уз саслужење архијерејског намесника трнавског Мирослава Петрова, ректора Богословије у Београду протојереја-ставрофора др Драгана Протића, управника Богословије у Београду протођакона Милана Ковачевића, протосинђела Саве (Илића), протонамесника Владимира Стојковића, протојереја Хаџи Србољуба Стојковића, јереја Јована Стојковића, пароха доброселичког, протођакона Александра Грујовића и ђакона Драгана Милованчевића.

Поред љубићког хора, својим појањем Литургију су улепшали хор Богословије „Свети Сава“ из Београда и хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца.

Након причешћивања Телом и Крвљу Христовом и благодарења Богу, присутни су се послужили на скромној трпези љубави.

Хор „Свети владика Николај“ основан је 2007. године у време Васкршњег поста, са жељом оснивача да се код младих верника негује православно црквено појање и учествовање на светој Литургији. После десет година постајања, хор је својим појањем у многим храмовима, учествовањем на више концерата и других културних манифестација, посебно када је црквено појање представљано, доказао да је својим квалитетима веома напредовао. Наступима у храмовима широм Србије, као и на Светој Гори, учешћем на богослужењима, обогаћен је рад хора. Данас хор „Свети владика Николај Жички“ својим појањем улепшава богослужења у храму Светог кнеза Лазара на Љубићком брду. Круна обележавања 10-годишњице хора био је величанствени концерт у Дому културе у Чачку, пред око 1000 гледалаца. У програму су учествовали и хор Богословије „Свети Сава“ и хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца.

Дана 17. фебруара 2017. године, на Задушнице, када се Света Црква моли за браћу и сестре који се у Господу упокојише, у храму Светог Саве у Краљеву литургијским сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. По заамвоној молитви, Епископ је заједно са свештенослужитељима и верним народом Божјим служио парастос.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић примио је у свом кабинету Његово Преосвештенство Епископа жичког г. Јустина са сарадницима. Епископ Јустин је том приликом изјавио:

-Радујем се што смо у попразништву великог црквеног и државног празника Сретења уприличили моју узвратну посету Градоначелнику Краљева, који је као новоизабрани дошао у седиште Eпархије жичке да прими молитве и благослов Цркве Божје. Данас смо се сусрели и говорили о задацима и програмима који нас очекују у будућем периоду. Оно што је пред нама сада, као пред Црквом и државом, јесте прослава осам векова самосталности Српске Цркве. Наши преци поставили су нам висок стандард, што се тиче културе, духовности, па и историјског значаја нас на овим просторима. Говорили смо о томе да тај велики празник дочекамо онако како и приличи, јер је то једном у сто година понуђено нашој генерацији и ми смо сада актери који учествујемо у том великом догађају. Тај догађај биће значајан и за Цркву нашу, за нашу државу, а највише за наш народ који ће себе подсетити на оно ко смо, коме народу припадамо. Подсетићемо се наших славних предака, Светога Саве, Симеона Мироточивог, Светог Симона монаха. Пошто су Епархија жичка и Град Краљево средиште тих догађања, ми смо почаствовани, ми смо радосни, али знамо да је та радост скопчана и са нашим великим трудом и ангажовањем. У циљу тога, храм Светог Саве у Краљеву почео је припрему за осликавање, јер и то ће бити оно што ћемо принети великом јубилеју, осликани и потпуно изграђени храм Светог Саве. То ће бити радост, то ће бити похвала, то ће бити оно чиме ће се наше генерације поносити. Захваљујем градоначелнику који је имао разумевања да у свему томе учествује и ми ћемо од данас до тога јубилеја бити стално у контакту, било непосредно, било преко својих сарадника. Надам се да ће Господ Бог милошћу својом дати снаге да заиста ово што је пред нама урадимо, на славу Божију и на радост свих наших грађана добре воље.

-Данашња узвратна посета Владике, Градској кући у Краљеву, протекла је у међусобном разумевању и разговору о оним питањима која су од значаја и за Цркву и за град Краљево. Владика вам је већ рекао о чему смо разговарали и објаснио да ће град Краљево бити средиште не само Српске Цркве поводом 800 година од њене аутокефалности, већ те године и средиште свег православног света и свих православних цркава. Ми ћемо се као град потрудити да помогнемо одржавање таквог јубилеја и да покажемо да смо, као и град и као епископија, спремни и способни да обележимо тако значајан догађај. Разговарали смо и о текућим питањима, о таквим стварима које се дешавају свакодневно и настојаћемо да у доброј вери сарађујемо на отклањању свих могућих проблема који настају. Надам се да ће сарадња између Града Краљева и Епископије жичке бити и даље добра, као и да ће се наставити добра сарадња између Владике и мене као градоначелника града Краљева, рекао је Градоначелник Краљева.

На празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2017. године, манастир посвећен овом великом празнику у Овчару прославио је славу. Свету архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. Саслуживали су архимандрит Венијамин, игуман манастира Преображење, архијерејски намесник драгачевски протојереј-ставрофор Милун Ивановић, протојереј Србољуб Стојковић, протонамесник Горан Јанковић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Бранислав Јоцић.

Торжествено славље увеличало је многобројни верни народ који је дошао да са својим архипастиром прослави необичан и тајанствени празник. Учешће у евхаристијском сабрању узели су и представници општинских власти, председница Општине Лучани гђа Весна Стамболић, помоћник председника за економски развој и инвестиције г. Михаило Николић.

Преосвећени Владика је преломио славски колач и честитао мати Аквилини и њеном сестринству храмовну славу, а након тога уприличена је трпеза љубави. Пригодним словом том приликом обратио се архимандрит Венијамин захваливши Епсикопу на посети и богослужењу.

Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар