11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 22. јануар 2017.

Игуман светогорског манастира Дохијара архимандрит Григорије: „Крај Грчке је близу“

Agionoros.ru публиковао је изводе из актуелног чланка игумана светогорског манастира Дохијар архимандрита Григорија (Зумиса).

Славна и знаменита Грчка! Морска стијена о коју су се вјековима разбијали таласи, али је нијесу могли помјерити с мјеста… Висока планино, која си показивала човјечанству како да мисли и живи. Огњиште око кога су се људи сабирали да би уживали у топлоти. За твојим столом вино су пили сви народи.

Већ давно Грчка је постала предмет пљачке, квазикултурни неуморно краду оно што је створио грчки геније. Њихови музеји и куће напуњени су плодовима рада грчког народа. Ма гдје да се затекнеш у Европи, «спотаћи ћеш се» о јелинску културу.

Са истом вјештином и умјећем наставила је антички период православна хришћанска цивилизација Римљана. Док су цивилизовани Европљани јели рукама, наши преци су резбарили иконостасе и сликали свете иконе. Њихов златарски занат изазивао је одушевљење, а архитектура дивљење.

Овај брод наших очева претрпио је злостављање и данас се накривио. Мржње демона, завист и непријатељство обрушили су се на прелијепи једрењак и данас ми јасно чујемо капетанове ријечи на мосту: «Брод ће да потоне. Свако ко умије да плива нека скочи у воду и отплива далеко како се не би удавио с њим.»

Бродолом се десио због олује коју су подигли странци или ми сами? Дозволите да вам кажем да смо за катастрофу криви ми сами, јер смо позвали да нашим бродом управљају безбожни и нехришћански капетани. Наши преци преживјели су с крстом у рукама, то и нас држи. Када наша дјеца некажњено пале грчку заставу, под којом ће заставом напријед пловити «Грчка»? Кад он изађе на отворено море, ко ће препознати његову националну припадност?

Скините окове и узвикните: «Нама су потребни Христос и Грчка!» Грци, крените у свети рат и протјерајте свакога ко чини ђаволско дјело у нашој земљи која крвари. Више овако не може. Не спавајте него бдите, јер је крај близу, а то није крај света, него крај наше Грчке.


С руског: Марија Живковић
Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар