11111111111111

Претражи овај блог

петак, 20. јануар 2017.

Писмо 5 - Свети Теофан Затворник

“Јуче су нам били гости, који су тврдили да васкрсења и другог доласка неће бити. Ово нас збуњује - тим више што су то говорили добри људи“.

Ако су они тако говорили, то само по себи следи, да они нису добри људи. Како је могуће називати добрим, онога ко би почео говорити против Цара и исконских отачких закона?! Тако и ови нису добри; зато што говоре противно ономе што је говорио Сам Господ. Није ли Он рекао: Идем да вам припремим мјесто... и опет ћу доћи (Јн. 14, 2-3)? И још: долази час у који ће сви који су у гробовима чути глас Сина Божијег, и изићи ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који су чинили зло у васкрсење суда (Јн. 5, 28-29)? Господ не одређује време, када ће то бити, већ само уверава Својом Божанском речју, да ће то неизоставно бити и десиће се изненада. Јер као што муња излази од истока и сине до запада, тако ће бити и долазак Сина Човечијег... И тада ће се показати знак Сина Човечијег на небу... и угледаће Сина Човечијег гдје долази на облацима небеским са силом и славом великом... Јер како је било у дане Ноја, тако ће бити и долазак Сина Човечијег. Јер као што у дане пред потоп јеђаху и пијаху, жењаху се и удаваху до оног дана када Ноје уђе у ковчег. Ине схватише док не дође потоп и однесе све; тако ће бити долазак и Сина Човечијега (Мт. 24, 27-44). Тако одређено говори Господ о Своме доласку, - и да се неко не би колебао сумњама у ово, додао: Небо и земља ће проћи, али ријечи Моје неће проћи (Мт. 24, 34-35). Потом када се вазносио на небо, Господ је измакао погледима апостола и одмах им шаље анђеле да им кажу не друго, него како ће Он опет доћи. Овај Исус, рекли су анђели, који се од вас узнесе на небо, тако ће исто доћи као што га видјесте да одлази на небо (Д.А.. 1, 11). Ово је важан моменат у грађењу нашег спасења! Зато је и у Символ вере унесен, где читамо: „Који ће доћи са славом да суди живима и мртвима“.

И о васкресњу у истом Символу читамо: „Чекам васкрсење мртвих“. Можда се добрим гостима вашим чинило несхватљивим, не толико други долазак Господа, колико васкрсење мртвтвих. За ум, свакако и једно и друго је несхваљиво; но, ми верујемо тако, не зато што смо умом дошли до овога, већ зато што је Господ тако казао. Ум овде и нема шта да дела, сем да прими реч Господњу. А ако неће - нека му буде како хоће: нека остане невером и чека судбину неверујућих. Господ је не једном говорио о васкрсењу мртвих и много пута разобличавао оне који нису веровали у ово. Јудеји су сви веровали да ће бити васкресења, али је међу њима била секта садукеја, који нису веровали у васкрсење. Њих управо и разобличава Господ, изображавајући уједно како ће бити стање васкрслих: Јер о васкрењу нити се жене нити се удају, него  су као анђели Божији на небу (Мт. 22,30). И у апостолска времена учени људи у Коринту су покретали расправе о васкрењу. Свети Павле им онда пише посланицу у којој између много другог, уразумљује и о овоме: треба несумњиво веровати да ће бити васкрења мртвих. Читајте Прву посланицу Коринћанима, 15. главу. Он поставља опште васкрсење свих у нераскидиву везу са васрсењем Христа Спаситеља. Зато на почетку потврђује истину васкрсења Христовог мнгим сведочанствима лица, видевших васкрслог Господа и разговаравших с Њим, од којих су, каже, многи још живи. Затим закључује: А ако се Христос проповиједа да је устао из мртвих, како неки међу вама говоре да нема васкрсења мртвих (I Кор. 15, 12). - Јер, све што је Господ учинио, ради нас је учинио. Да Син Божији није дошао, није се оваплотио и није умро природом нашом, није васкрсо њоме, то ни на самом делу не би ни било васкрсења. А каа је Господ дошао, умро и васкрсао , то је већ немогуће да овог васкрсења није било. Васкрење Христово је почетак васкрења из мртвих, а затим ће у своје време, управо о другом доласку Његовом васкрснути и сви људи. И почеће нови век - нови живот, са новим небом и новом земљом. - Апостол говори још више. Он каже да ако неко не верује у васкрсење мртвих, то значи не верује ни у васкрсење Христово. А ако не верује у васкрсење Христово, то је и сва вера узалудна. Видите, како је пагубно неверовање у васкрсење мртвих. Оно и веру Христову и спасење разара.

Тако изволите зачепити уши пред празноречивим људима. Зашто да упијате ушима својим такве неистине и гомилате их у глави?!

Спашавајте се! Нека вас благослови Господ!

''Писма вечног спасења'' 
Свети Теофан Затворник

Нема коментара:

Постави коментар