11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 13. децембар 2016.

Либертивил: У славу и част Светог Мардарија (Ускоковића)

Дана 12. децембра 2016. године у манастиру Светог Саве у Либертивилу први пут је свечано литургијски обиљежен празник новојављеног Светог Мардарија Ускоковића, ктитора овог манастира.

Литургијском сабрању је началствовао Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење Преосвећене господе Епископâ новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина, западноамеричког Максима, источноамеричког Иринеја, диоклијског Кирила и умировљеног славонског Саве.

Саслуживали су свештеници и свештеномонаси Епархије новограчаничко-средњозападноамеричке, а био је присутан и већи број верног народа.

На крају Литургије прочитан је акатист Светом Мардарију пред иконом која се налази уз његову гробницу унутар цркве; затим је освећено кољиво и преломљен славски колач. Било је дирљиво гледати и слушати усрдну молитву духовне деце Светог Мардарија код његовог гроба.

На крају литургијског славља бесједио је митрополит Амфилохије истакавши да је Свети Мардарије, као некада Свети пророк Самуило, имао још у детињству призив за службу Богу: -Тај свој прозив слиједио је до краја свог живота: од села у Љешанској нахији у којој је рођен, преко манастира Студенице у којој добија монашки постриг, до Кијева и Житомира гдје завршава духовне школе, преко Петрограда, па опет Србије и на крају до Америке гдје се прихватио тешког посла оснивања епархије Српске православне Цркве. Свети Мардарије је био изузетан бесједник украшен многим хришћанским врлинама, а посебно врлином љубави и праштања према ближњима. Дух и идеју славјанофилства, коју је понио још из Црне Горе а која је у њему сазрела у срцу Русије, Свети Мардарије је проширио на све људе и народе све до крајева земље. Љубав према ближњима светитељ је посвједочио и тиме што је на самртном одру опростио све својим противницима.

Митрополит је поменуо и руске и друге наше светитеље који су засијали на благословеној америчкој земљи, међу којима Преподобног Германа Аљаског и Светог Николаја Жичког. -Светитељи су велико богатство једног народа и доказ његове духовне зрелости, истакао је митрополит Амфилохије.

После литургијског славља све присутне је љубазни епископ Лонгин позвао у манастир Нову Грачаницу на славски ручак.

У поподневним часовима, у манастиру Нова Грачаница одржан је сабор епархијског свештенства и монаштва, коме је председавао епископ Лонгин. Присутни су имали прилику да поставе питања на која је одговарао митрополит Амфилохије. Сабор ће наставити свој рад.

Извор: Епархија буеносајреска и јужноцентралноамеричка




Нема коментара:

Постави коментар