11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 13. децембар 2016.

Четири деценије Црквене општине у Копру

У недељу 25. по Духовима, 11. децембра 2016. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије началствовао је евхаристијским сабрањем верног народа Божјег у храму Светог и Богоносног оца нашег Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског у Копру.

Сасаслуживали су архимандрит Наум (Милковић), игуман манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком, протојереј-ставрофор Томо Ћирковић, настојатељ храма Светог Саве у Копру, јереј Александар Обрадовић, настојатељ храма Светих Кирила и Методија у Љубљани, јереј Дејан Мандић, парох копарски, као и протођакон Владимир Руменић и ђакон Драган Радић.

За литургијско благољепије и славље потрудио се квинтет Београдског мушког хора под руководством г. осподина Ђорђа Томића. Они су својим милозвучним појањем и прелепим руским и српским црквеним напевима постакли верни народ Божји који се сабрао у прелепом храму Божјем на молитвено расположење и духовну радост.

Повод за ово благословено сабрање био је значајан јубилеј Црквене општине Копар. Наиме, ове године навршава се пуних 40 година (1976.-2016.) од како је, благословом тадашњег Митрополита загребачко-љубљанског Јована, основана ова Црквена општина. Трудом и неуморним радом свих свештенослужитеља копарских, ова Црквена општина је у многоме узнапредовала и уз Божју помоћ и благослов окупила велики број православних верника не само из нашег рода, него и других православних народа који живе на подручју и околини овог малог и предивног медитеранског градића.

Митрополит Порфирије се на крају Литургије обратио присутнима пригодном беседом тумачећи прелепу јеванђељску причу о Милостивом Самрјанину: -Благодарим на првом месту Богу што нас је све сабрао на овој свештеној гозби, а потом и вама, верном народу Божјем, што сте се у великом броју одазвали и дошли како би заједно са својим Архипастиром и свештенослужитељима узели своју благодарност и молитву Господу за све.

Митрополит је захвалио и изразио своју радост због њиховог присуства драгим гостима: Бискупу копарском др Јурију Бизјаку, жупнику копарском др Приможу Кречићу, градоначелнику Копра г. Борису Поповићу и гђи Стани Кончаревић, конзулу Републике Србије у Словенији.

После Митрополитове беседе, у име домаћина уваженим гостима и браћи свештенослужитељима обратио се и срдачно захвалио настојатељ храма у Копру крстоносни прота Тома Ћирковић, који је укратко изнео историјат ове Црквене општине.

Благодарећи Богу и Светитељу Сави за све, присутни су после свете Литургије наставили дружење у црквеној порти, где је приређено послужење за све сабране, а потом и богата трпеза љубави и пригодан културно-уметнички програм.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска




Нема коментара:

Постави коментар