11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 26. децембар 2016.

Архијерејска Литургија у манастиру Сретење Овчарско

У Недељу Праотаца, 25. децембра 2016. године, Преосвећени Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у овчарском манастиру Сретење.

У молитвеном присуству игуманије Аквилине и сестринства, саслуживали су архимандрит Венијамин, игуман манастира Преображење, протојереј Србољуб Стојковић, протонамесник Горан Јанковић и протођакон  Александар Грујовић.

Први сачуван помен о манастиру Сретење, смештеним под самим врхом Овчара, потиче из 1623. године и односи се на његово рушење. Обновљен је тек 1818. године трудом монаха Нићифора Максимовића, потоњег епископа ужичког. Црква је једнобродна, са дубоком, споља петостраном олтарском апсидом, плитким правоугаоним певницама и припратом готово квадратне основе, над којом је подигнута кула-звонара. Живопис наоса, олтарског простора и зидане олтарксе преграде из 1844. рад је Живка Павловића из Пожаревца, док је Никола Јанковић аутор сликане декорације припрате. Манастирски комплекс је опасан зидом 1845. године. Конзерваторско-рестаураторски радови на архитектури и зидном сликарству обављени су током 1988. године.

Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар