11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 1. новембар 2016.

Освећење цркве Преподобне мајке Параскеве у Јагодини

После безмало два века од освећења прве цркве у граду, Старе Милошеве цркве Светих архангела Михаила и Гаврила из 1818. године, и скоро 120 година од освећења Нове цркве Светих апостола Петра и Павла из 1899. године, Јагодина је коначно добила трећу парохијску цркву.

На дан Преподобне мајке Параскеве, 14/27. октобра 2016. године, изволело се Духу Светоме и Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском г. Јовану да изврши свету тајну великог освећења цркве посвећенр овој угодници Божјој.

У лето 2003. године постављањем часног крста ово место је обележено, а убрзо затим, исте године, освећени су и темељи цркве од стране владике Јована. Редовна богослужења у цркви отпочела су 2009. године, када је и званично оформљена Црквена општина при цркви Преподобне мајке Параскеве у Јагодини. Црква је изграђена у српско-византијском стилу по пројекту архитекте Малише Миленковића из Јагодине. Црква има две куполе, у западној су смештена два звона. Иконостас и зидно сликарство у олтару рад је атељеа Минић из Београда, а осликавање куполе је принос руку иконописаца Далибора Станковића и Бојана Аничића, парохијана цркве Свете Петке у Јагодини.

На дан црквене славе 2016. године, свештенство беличког архијерејског намесништва и мноштво верног народа је свечано дочекало Његово Преосвештенство Владику шумадијског г. Јована. После литије са светим моштима око цркве, Владика је обзнанио народу цркве Свете Петке да је осим ове светитељке добио још једног патрона. То је Свети кнез Лазар Косовски, чију је честицу светих моштију Преосвећени Владика уградио у часну трпезу цркве и тиме уградио славу Божју у њу, славу која се пројавила на нетрулежном телу Светог Кнеза.

После великог освећења храма уследило је служење Тајне над тајнама на бини испред цркве. На светој Литургији Владика је рекао да нема спасења ван цркве и позвао народ да у великом броју долази у своју цркву. -Својој духовној деци остављам у аманет да се измирује у цркви, поручио је Владика. Са сузама у очима Владике се присетио и покојне сестре Радмиле Ђорђевић, која је посебно заслужна за изградњу цркве. -Наша сестра радмила је данас са нама духовно присутна на овом сабрању, рекао је Владика.

На светој Литургији чином протојереја-ставрофора одликованио су протојереји Небојша Младеновић, архијерејски намесник белички и старешина цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини, Миодраг Матић, старешина цркве Свете Петке, и Славко Јоцић, парох цркве Свете Петке.

Након причешћа многобројног верног народа, архијерејском граматом је одликован Црквени одбор цркве Свете Петке, г. Срђан Милутиновић, председник Црквеног одбора, и г. Голуб и гђа Слађана Марјановић из Јагодине. Највишим одликовањем Епархије шумадијске, орденом Светог Симеона Мироточивог, Преосвећени Владика г. Јован одликовао је гђу Радосију Милутиновић и постхумно њену сестру Радмилу Ђорђевић.

Након богослужења уследила је трпеза љубави за све који су дали свој допринос у богоугодном делу изградње цркве Преподобне мајке Параскеве у Јагодини. Својим богоумилним певањем овај празник су увеличали богословци Крагујевачке богословије Светог Јована Златоуста на челу са проф. Немањом Старовлахом..

Извор: Епархија шумадијска




Нема коментара:

Постави коментар