11111111111111

Претражи овај блог

субота, 4. јун 2016.

Власт Митрополији црногорској-приморској отела 30 цркава!

Власт покушава да развласти Митрополију црногорскоприморску (МЦП) својинских права над црквама, храмовима и гробљима у престоници Цетиње, чиме још једном показује отимачку политику према Цркви и њеној имовини, оцијенио је за „Дан правни заступник МЦП Далибор Каварић. Он је указао да су надлежне комисије за излагање Управе за некретнине Цетиње у току формирања катастра непокретности Престонице преписали на друго лице 10 објеката (цркве, храмови, гробља) који су били у вишевјековном власништву МЦП. У току прошле године Митрополија је у катастарским евиденцијама на сличан начин остала без око 20 објеката, који су преписани на Цетиње и државу.

Далибор Каварић објашњава да су органи Управе за некретнине незаконито уписали црквена добра када су Митрополију лишили њених својинских права тако што су цркве, храмове и гробља уписали на саме себе као власнике.

– На тај начин су направили одређени правни хаос како би Митрополију онемогућили у вршењу својинских у уставних права. Комисије за излагање су раније вршиле упис цркава и гробаља на Престоницу и државу. То је разлика у односу на садашње поступање. Међутим, Управа за некретнине је сада примијенила стратегију и сада тај очигледно незаконити упис не врши на Општину, већ цркве уписује на саме себе, казао је Каварић за „Дан.

Објашњава да то раде на начин што, на примјер, Цркву Свете Петке, чији је власник Митрополија, комисија не уписује на МЦП, већ на саму себе.

– Као да је Црква Св. Петке власник саме себе. Циљ је да се изазове правни хаос и анархија, како би Управа за некретнине, Министарство финансија и други државни органи располагали црквеном имовином и како би била онемогућена у вршењу својих права сматра он.

Каварић упозорава да је Управни суд сада почео да потврђује овакве одлуке Управе за некретнине и Министарства финансија, оцјењујући да се ради о координисаној акцији.

– Ово Је један Управни суд који је направио дисконтинуитет у односу на добру и закониту праксу ранијег Управног суда. Под утицајем је извршне власти и органа испод ње. Овакво поступање органа управе и Управног суда резултат је организованог и координираног односа Владе и користи се у очигледној одмазди и обрачуну према Цркви са крајњим циљем да се непокретна црквена имовина од ње отме, истиче Каварић.

Сматра да се владине претензије према имовини Митрополије црногорско-приморске осликавају на примјеру иконе Богородице Филермосе, којаје, како каже, отета из манастира Острог.

– Отели су је да би је излагали по некаквим пећинама и да би туристима наплаћивали улазнице за њу. Отимање цркава је само континуитет поступања Владе који се огледа кроз једну отимачку политику порема Цркви и њеној покретној и непокретној имовини и светињама – упозорио је Каварић.

Комисија за излагање за катастарску општину Ћеклићи Цетиње је Цркву Св. Петке уписала као „Добро цркве Свете Петке Кућишта Ћеклићи.

Тако је учињено и са црквама Светог Ђорђа, Светог Николе, Св. Стевана, Св. Тројице, Св. Николе, Св. Илије, Св. Петра, Св. Јована, Св. Саве.

Митрополија је раније најављивала могућност подношења кривичних пријава против службеника цетињског катастра, Министарства финансија и Престонице Цетиње, због незаконитог одузимања црквене имовине на подручју те општине. Упозоравали су да су након вишевјековног газдовања цетињским храмовима и црквеном имовином, органи, управе започели са преписивањем тих непокретности на државу, па је на тај начин досад отуђено преко 15 цркава.

Службеници Управе за некретнине преко комисија за излагање досад су преписали на државу и Престоницу имовину Митрополије у катастарским општинама Штитари, Ресна, Марковина, Прентин До, Трешњево, Чево, Убли, Кобиљи До, Велестово, Ластва и друге. Митрополија је потом пред Управним судом покренула процедуру доказивања незаконите праксе органа управе и власништва над црквама Светог Николе, Св. Архангела Михаила, Св. Пророка Илије, Св. Луке, Рождества Пресвете Богородице, Ваведења и Васкрсења Христовог, Успења Пресвете Богородице, Св. Јована Крститеља…

Управни суд је до сада у више наврата поништавао незакониту праксу Управе за некретнине и Министарства финансија, који су доносили таква рјешења, односно одбијали жалбе Митрополије да су донијета незаконито. Међутим, Управни суд је у неким предметима одобрио праксу да се за власника цркве у катастру упише она сама.


Без одговора
Из Управног суда и Управе за некретнине нијесмо добили одговоре на наша питања у вези са тврдњама из Митрополије. Из Управног суда нијесу одговарали на наводе да извршна власт утиче на рад ове инстанце, док из Управе за некретнине нијесу прецизирали на који начин се црквена имовина уписује на појединачне цркве.
У рјешењу о упису непокретности у привремени лист непокретности за КО Ћеклићи наведено да је да Комисија за излагање није прихватила да будућој катастарској евиденцији побројане цркве буду уписане на МЦП. Као доказ за то МЦП је доставила инвентар корјенитог иметка из 1929, попис непокретних и покретних добара парохије Ћеклићке, те Шематизам источно-православне српске Патријаршије из 1924.
Понуђени докази су евиденционог карактера и нијесу коришћени за потребе катастра земљишта од њиховог сачињавања до излагања непокретности пред Комисијом, наводи се у рјешењу.


Ана Остојић
Извор: Дан  / Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар