11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 28. март 2016.

Првојерарх Српске Цркве богослужио у вождовачком храму

Друга недеља свете Четрдесетнице - у којој вршимо свештени спомен на светог и богоносног оца нашег Григорија Паламу, Архиепископа солунског, великог атонског подвижника и богослова Цркве Христове, познатог разобличитеља калабријског монаха Варлаама - свечано је прослављена у београдском храму Светих равноапостолних цара Константина и царице Јелене на Вождовцу.

Торжественим евхаристијским сабрањем благочестивог народа Божјег началствовао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење протојереја-ставрофора Недељка Марјановића, настојатеља вождовачког храма, и протојереја Ђорђа Поповића и ђакона Верољуба Санда, професора Богословије Светога Саве, и Синише Дувњака. Благољепију свештеног сабрања допринело је умилно појање хора под управом диригента мр Бранка Тадића, професора Богословије Светога Саве. Хор је за ову прилику по први пут појао Блажена и тропаре.
Велики број деце и верног народа приступио је светој чаши, причестивши се светим тајнама Тела и Крви Господње, учествујући на тај начин у Трпези Царства небеског и испуњавајући делатно Спаситељеве речи: „Ко једе моје Тело и пије моју Крв, у мени обитава и ја у њему“.

Након отпуста Свјатјејши се богонадахнутом омилијом обратио сабраном народу, протумачивши данашњу јеванђељску перикопу о исцељењу одузетога у Капернауму. Поучавајући верни народ, Патријарх је исказао потребу нашег приближавања Богу, које је могуће како у заједничким молитвама, тако и у личним молитвама. Првојерарх наше помесне Цркве је истакао значај поста и покајања у хришћанском животу, као и потребу активног учествовања у богослужењима Цркве, а особито у светој Литургији, које јесте икона Царства небеског.

Бранислав Илић,
студент Православног богословског факултета
Извор: СПЦ













Нема коментара:

Постави коментар