11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 28. март 2016.

Великопосна сабрања у Шумадији


Архијерејске Литургије у Никољу, Голобоку и Вишевцу

На дан када наша Црква прославља Светих 40 мученика севастијских, Епископ шумадијски г. Јован служио је свету Литургију пређеосвећених Дарова у манастиру Никоље. Саслуживали су архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Слободан Богојевић, јереји Слободан Радивојевић и Никола Симић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Светој Литургији присуствовао је велики број верника међу којима и многобројни малишани из локалних школа који су се одазвали на позив свог вероучитеља јереја Николе Илића и кроз свето причешће се сјединили са Бесмртним Богом. Милозвучности литургијских химни допринели су чланови опленачког хора на челу са диригентом Маријом Ракоњац.

Након одслужене Лтургије владика Јован је преломио славски колач и честитао празник свечарима пожелевши свима много напретка у животу и вери. Уследила је трпеза љубави коју су приредиле монахиње никољског манастира са благоверним народом.

У петак, 25. марта 2016. године, када наша Света Црква прославља Светог Преподобног Симеона Новог Богослова и Сетог Григорија Двојеслова, Његово Просвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију пређеосвећених Дарова у храму Вазнесења Господњег у Голобоку. Саслуживали су архимандрид Серафим, намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Раденко Гавриловић, јереј Милан Кеџић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Јаћимовић. Пре почетка свете Литургије архимандрит Серафим је извршио свету тајну исповести свештенослужитеља јасеничког намесништва.

По свршетку свете Литургије у сали Парохијског дома јереј Саша Миленовић је прочитао реферат на тему „Како се Христов живот остварује у светим тајнама (крштења, миропомазања и причешћа)“ после чега се приступило дискусији на прочитани текст. На крају овог духовног сусрета одржана је трпеза љубави, коју је спремио јереј Далибор Новаковић са својим парохијанима.

Епископ шумадијски Јован неуморно мисионари свакодневним служењем свете Литургије и поучавањем верног народа Богом му поверене Епархије шумадијске. Тако је 26. марта 2016. године, у суботу друге недеље васкршњег поста, а на празник Преноса моштију Светог Никифора Цариградског, епископ Јован служио свету архијерејску Литургију у Вишевцу, родном селу вође Првог српског устанка Карађорђа. Саслуживали протојереји-ставрофори архијерејски намесник рачански Миладин Михаиловић и Видоје Рајић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Дејан Шишковић, јереј Ивица Камберовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Божидар Васиљевић.

Верујући народ је свечано и у великом броју дочекао свог Владику који је после прочитаног Јеванђеља одржао богонадахнуту беседу. При крају свете Литургије причестили су се присутни свештеници као и мноштво народа из Вишевца и околине.

На крају дивног духовног сабрања уследила је вечера љубави коју је за свог Владику и присутно свештенство и вернике припремио верни народ Вишевца на челу са својим парохом протонамесником Миломиром Васиљевићем.

Извор: Епархија шумадијска

Нема коментара:

Постави коментар