11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 28. март 2016.

Друга недеља поста у Саборном храму у Новом Саду


У  другу недељу Васкршњег поста, на празник Преподобног оца Бенедикта Нурсијског и Светог и богоносног оца нашег Григорија Паламе, 27. марта 2016. године, евхаристијским сабрањем  у Саборном храму у Новом Саду началствовао  је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа јегарског г. Јеронима и новосадског свештенства и ђаконства.

У  евангелској омилији владика Иринеј је поред осталог истакао: -Прво  данашње јеванђелско зачало говори о делању Спаситеља света у Галилеји на обалама великог језера, у граду Капернауму,  кроз који су пролазили многи људи тога доба. Господ на много места када исцељује говори исцељенима вера твоја спаси те... повезујући догађај исцељења са Својом Божанском моћи. У данашњем исцељењу не помиње веру узетога, него му се Господ обраћа речима Синко или Чедо, будући да узети није могао због болести ни да говори. Видевши веру његових пријатеља који га доносе на одру и по вери њиховој, која је била довољна и за њих и за узетога, исцељује болесног човека. Данашњи јеванђелски болесник је болестан и душом и телом а исцељење и спасење се односи на читавог човека. Наша вера није индивидуални чин, она је првенствено вера Цркве, вера заједнице. Данашњи спомен на Светог и богоносног оца нашег Григорија Паламу, наставак је празновања недеље Православља. У расправи са схоластичким богословима свога доба он је доказао да је општење са Господом не само могуће, него спасоносна потреба и садржај живота сваког од нас. Из тог разлога Црква Христова га прославља као великог учитеља, пастира и угодника Божјег.

После великог входа на светој Литургији, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј рукоположио је у чин презвитера  ђакона Зорана Малешевића, катихету и досадашњег парохијског ђакона при Светоуспенском храму у Новом Саду.

Извор: Епархија бачка




Нема коментара:

Постави коментар