11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 22. март 2016.

Литургија и монашење у Косијереву


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Теодорову суботу, 19. марта 2016, са свештенством и монаштвом Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске Свету Архијерејску Литургију у манастиру Рођења Пресвете Богородице – Косијереву, у Петровићима у Бањанима.

Празнично богослужење у славу Светог великомученика Теодора Тирона, којем је у великом броју, присуствовао вјерни народ бањанског краја, увеличао је чин монашења. Током Литургије Преосвећени Епископ Јоаникије, у чин мале схиме замонашио је досадашњег расофорног монаха Порфирија, давши му монашко име Теодор.

„Данас смо милошћу Божјом, устројством Божјим, добили новог монаха ове свете обитељи нашег монаха Теодора, који је добио име по данашњем светитељу Светом великомученику Теодору Тирону. Данас је крунисан сав његов досадашњи труд на путу Божјем пошто је он поодавно кренуо Божјим путем, замонашио се у чин расе и камилавке прије извјесног времена и, од кад је дошао у ову свету обитељ, по свједочанству оца игумана Арсенија и народа, он се у свему труди да испуњава Божје заповијести“.

„А монашки живот, браћо и сестре, темељи се, понајприје, на послушању, покајању, смирењу, трпљењу, а све ради Христа и Царства Божјег, ради Цркве Божје, ради славе Божје. Онај који крене овим путем има велику милост и благодат од Бога, даје му се велика сила од деснице Вишњега, да носи свој крст на овом путу ако иде како је Бог заповиједио и како Света Црква учи кроз своје искуство. Данас се ова света обитељ радује, радују се анђели на небесима, радују се и они свети подвижници манастира Косијерева који су, кроз прошле вјекове у различитим приликама и историјским невољама, угодили Господу, па је ова светиња која је изнова пропојала, обновила се, данас добила још једног свог служитеља“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Владика је указао на ријечи Господа Исуса Христа којима Он позива свенас хришћане да ходимо у свјетлости: И тако да се свијетли свјетлост наша пред људима, да виде наша добра дјела и да прославе Оца нашег Који је на Небесима.„Ту свјетлост највише монаси љубе, они су се њој посветили и за њом ходе. Увијек можемо наћи свијетле и велике примјере великих монаха који су били свјетлост свијету. А која је то тајна монашког живота, када чујемо да се монаси одричу од овог свијета, од његове славе и од његових задовољстава, живе у послушању, у трпљењу, носе крст свој, живе у непрестаном уздисању и непрестаном тражењу? Управо ту се открива тајна што они себе посвећују Христу, иду за Христом и што све подносе Христа ради. Зато врло често можете видјети да су монаси радосни, они носе радост, свјетлост, мир, молитву и све друге врлине, које су свакоме од нас потребне“.

„Свети великомученик Теодор Тирон је био свјетлост свијету својим животом, а нарочито свједочењем имена Христовог и страдањем за Христа тако да је добио слободу у Господу да и послије свог упокојења, послије своје мученичке смрти заступа хришћане, да заступа Цркву, па се јављао и послије смрти хришћанима да их штити и кријепи. Зато је прва субота Часног поста њему посвећена.
Данас смо овдје добили велике, неизрециве и неисказане дарове Божје, прије свега, служили смо ову свету службу Божју, сабрало се мноштво народа као у стара времена на Теодорову суботу, причестили се Светим Тајнама Христовим, сјединили се са Господом и милошћу Божјом, устројством Божјим, добили смо новог монаха оца Теодора, појачање овој светој обитељи и радост ове светиње“, поручио је на крају своје архипастирске бесједе Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.
По одслуженој Литургији уприличена је трпеза братске љубави на којој је сабранима захвалио јеромонах Арсеније Самарџић, игуман древне косијеревске обитељи.

„Благодаримо Господу Богу на овако лијепом дану и на још љепшем дару и Светом Теодору, који је овој светој обитељи древној даровао брата монаха Теодора. Он је дошао код нас прије двије и по године и за то вријеме показао се као добар, молитвен, искрен, поштен и надасве гостољубив. Надам се да ће тако и да настави с помоћи Божјом.

Хвала свима, прво Преосвећеном Владици што увијек нађе времена да посјети ову свету обитељ, да одслужи свету Литургију, да нас посавјетује и наравно да се моли за све нас, што ми сви осјећамо. Благодаримо свима и да се што више, што чешће и у већем броју искупљамо и прослављамо Господа. Нашем сабрату и монаху Теодору свако добро од Господа“, казао је о. Арсеније.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка





Нема коментара:

Постави коментар