11111111111111

Претражи овај блог

среда, 23. март 2016.

Митрополит Амфилохије освештао споменик Николи Тесли испред Саборног храма у Подгорици



Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је 22. марта 2016. године, на Младенце, споменик Николи Тесли код подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења.

Споменик у облику крста са ликом великог научника дјело је вајара Драгана Раденовића. Владика Амфилохије је рекао да је споменик постављен поводом 150. годишњице рођења „свјетлоносца Николе Тесле“, трудом и љубављу вајара Драгана Раденовића, благодарећи прилогу и помоћи београдског надбискупа Станислава Хочевара.

„Крст је сила и знамење, и свјетлост која обасјава читаву васиону, и на њему лик свјетлоноснога Николе Тесле, једног од највећих научника 20. и пророка 21. вијека, који је задојен свјетлошћу истине Божје од свога оца свештеника и мајке у Госпићу. Он је цио свој живот посветио управо свјетлости. И остале су записане његове ријечи да је свјетлост суштина свеукупног бића и творевине. И не обична свјетлост, него свјетлост, како он каже – која милује“, казао је Владика.

Владика је рекао да то значи да је велики научник осјетио да се у дубинама бића и свеукупне творевине скрива лик Онога који је носилац и дародавац свјетлости, који је свеукупну творевину испунио свјетлошћу. „Зато није случајно да је овај споменик овдје поред храма Христовог Васкрсења, напојеног Божанском свјетлошћу“, рекао је Владика Амфилохије.

Прочитано је и писмо београдског надбискупа Станислава Хочевара, који је неодложним обавезама био спријечен да присуствује данашњем освећењу споменика. Присутнима се обратио и аутор споменика вајар Драган Раденовић, који је захвалио митрополиту Амфилохију, без кога би се у ово вријеме „тешко ишта догађало у Црној Гори“, ливници „Станишић“, која је његов рад урађен у глини претворила у бронзу, и Станку Црнојевићу Бушатлији, за подршку у раду.

Извор: Митрополија црногорско-приморска




Нема коментара:

Постави коментар