11111111111111

Претражи овај блог

среда, 5. август 2015.

Сећање на страдале и прогнане Србе (ВИДЕО)

Србија је тачно у подне, минутом ћутања, црквеним звонима и сиренама са сигналом за престанак опасности обележила Дан сећања и одала почаст страдалим и прогнаним Србима. Патријарх Иринеј служио је парастос у Цркви Светог Марка.

Грађани у целој Србији су тачно у подне, на Дан жалости, застали и на улицама и радним местима минутом ћутања одали пошту страдалима. Сирене и црквена звона огласила су се и у Републици Српској, где је такође проглашен Дан жалости.


У Београду је у Цркви Светог Марка одржан парастос страдалима у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја". Парастос је служио патријарх Српске православне цркве Иринеј.

Парастосу су присуствовали министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин, председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта, председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, комесар за избеглице Владимир Цуцић, заменик председника
Српског народног већа Саша Милошевић као и велики број грађана.

На почетку парастоса представници Удружења избеглица и колониста Алибунар развили су транспарент на коме је писало "Олуја = злочин".

Пре парастоса грађани су палили свеће у припрати, а са звучника су читана имена убијених и несталих током и после акције "Олуја".

Министар Вулин је, потом, положио венац у Ташмајданском парку на спомен-плочу Србима страдалим у оружаним сукобима на простору бивше Југославије.


У подне је кренула шетња од Цркве Светог Марка до Центра "Сава", где ће бити одржана Меморијална академија на којој ће говорити председник Србије Томислав Николић.

Колона ће се кретати поред Народне скупштине и Хотела "Москва", низ Призренску улицу, преко Бранковог моста до Центра "Сава".

У 14 сати у Великој дворани Центра "Сава", у организацији Коалиције удружења избеглица, биће одржана Меморијална академија "Олуја – да се не заборави злочин", на којој ће бити приказан филм о страдању Срба и изведен уметнички програм.

Парастос је служен и у Цркви Светог Димитрија у Косовској Митровици, а служио га је протојереј Станиша Арсић који је подсетио да су у тим ратовима многи побијени само за то што су били Срби.


На Косову је пре 20 година уточиште нашло око 4.500 Срба који су протерани из Хрватске у акцији "Олуја". Од тог броја данас на северу Косова, по речима једног од прогнаних Момчила Арлова из Глине који данас живи у Косовској Митровици, живи око 40-ак Срба, док је 30-ак настањено јужно од реке Ибар.


Поводом Дана сећања, државни секретар у Министарству за рад Драган Поповић положио је у Београду венац на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године.

Догађај су организовали Удружење ратних војних инвалида Србије свих ратова, удружење "Српски ратни ветерани", Удружење ратних војних инвалида града Београда и удружење "Српски ратни ветерани Београд".



Извор: РТС



Нема коментара:

Постави коментар