11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 23. јул 2015.

Свечана литија у Мојковцу


На празник Светог великомученика Прокопија, у уторак 21. јула 2015. године, у Мојковцу је у послијеподневним часовима одржана празнична свенародна литија. Свечану народну литију предводио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије са бројним свештенством и монаштвом Епархије.

Након литије Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије се присутном народу обратио ријечима архипастирске поуке.
"Име Божје је највећа светиња, оно држи небо и земљу, оно даје свјетлост и силу Божју и украшава цијелу творевину, а и када вршимо литију, када чинимо овај свештени ход носећи црквене барјаке, иконе, јеванђеља, кадећи и пјевајући духовне пјесме ми тада заправо свједочимо јавно љепоту свете вјере православне, јавно исповиједамо име Божје и призивамо Његову силу, благодат и милост Божју и молитве Светог мученика Прокопија, кога данас прослављамо, великог заштитника вјере православне“.

"Није случајно што се у овим горама осим имена Божјег увијек поштују и светитељи Божји и поједини од њих се празнују као заповиједни празници, иако то није прописано црквеним календаром, а међу њима је у многим мјестима па и овдје макар је то раније тако било прослављан и празнован и поштован Свети великомученик Прокопије. Ко га је год поштовао и у помоћ призивао није се кајао ако га није поштовао често се кајао, јер је Господ пројављивао своју силу на дан овог Светог понегдје као казне, а најчешће као милост, тамо гдје је казна заправо се показује брига Божја за род људски,а дај Боже да се на нама увијек показује као милост та Божја брига и ми смо зато у ово навечерје кренули кроз град Мојковац да прославимо име Божје и да призовемо у помоћ Светог великомученика Прокопија.Да призивајући милост Божју освештамо и ваздух који дишемо и свјетлост коју гледамо и воду коју пијемо, да благословимо земљу и поља и ливаде и да призовемо Божју благодат на све домове и на све породице. И зато ко се год приукључује овој светој Литији он захвата са чистог извора воде духовне и наслађује се љепотом вјере православне овим узвишеним мелодијама које пјевамо у току свечаног хода ми заправо кријепимо наше душе, чистимо наша срца, наше мисли благодаћу Божјом и силом ријечји Божје“, казао је Владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Светом Литургијом црква Светог Прокопија у селу Лепенцу прославља своју храмовну славу, која се наставља у граду Мојковцу овом свечаном литијом и то чинимо са великом радошћу, додао је Преосвећени Владика.

"Све оно што се догађа лијепо и узвишено у овом мјесту, које је Богом благословено, подсјећа нас жртву мојковачких јунака, наших дједова и прадједова који крвљу својом залише ову земљу, бранећи је од стране чизме, гдје су своју крв пролили за своје отачаство, али и за вјеру православну. Та се битка догодила у свете божићне дане, а нема ниједног јунака Мојковачке битке који није прослављао Божић као најсрећнији дан у свом животу. Мојковачка битка је била прилика многима да, жртвујући своје животе, потврде својом крвљу своју вјеру, оданост својој Цркви и својој отаџбини. Нарочито се сјећамо оних младића који су голим рукама кидали жицу на Мојковачком ратишту. Ни броја им се не зна колико их је изгинуло, младих момака тек стасалих за боја, а многи нијесу били ни пунољетни. Њихову жртву је Бог примио, у то смо увјерени. Њихова жртва мирише у овом граду, а нарочито у овим светињама које се обновише, али се и многе нове подигоше и још се подижу“, поручио је у својој бесједи Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Нема коментара:

Постави коментар