11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 12. мај 2015.

Скопље: Претња уклоњена, земља јединствена

Напад у Куманову починила је једна од најопаснијих криминалних група с политичким амбицијама у региону, истиче се у документу који је објавила македонска амбасада у Загребу и додаје да је "та претња уклоњена, а земља јединствена".

У "нон-пејпер" документу (незванични дипломатски документ – прим. ред.) наводи се да су у последњих неколико година чланови те криминалне групе били уплетени у неколико напада, а против више њих издати су међународни налози за хапшење због убистава и пљачки, преноси Танјуг.

Лидери групе су са Косова, чланови некадашње Ослободилачке војске Косова и оснивачи паравојних структура који, како се наглашава, нису успели да добију политичку подршку, преноси агенција Хина.
Они су, како се наводи, у априлу напали и пограничну станицу македонске полиције у Гошинцима.

У документу се даље наводи да је група ушла у Македонију и сместила се у Куманову "с циљем напада на државне институције и стратешке циљеве у Македонији с намером стварања страха и несигурности.

Требало је да напади почну средином маја, наводи амбасада. Македонске власти наглашавају да је безбедносна претња сада уклоњена, али да је и даље потребна будност. Убијено је 14 чланова групе, 33 су у затвору, а истрага траје.

У "нон-пејперу" се истиче да није реч о међуетничком сукобу и да су политички чиниоци сложни против таквих безбедносних претњи.

Наглашава се и да је осам погинулих полицајаца у акцији у Куманову различите етничке припадности.

Македонски лист Вечер пише да је терористичка група која је извршила напад у Куманову планирала да постави експлозив и дигне у ваздух један од главних мостова у Скопљу. Лист наводи да је то рекао један од ухапшених терориста, који је, како је навео, имао задатак да се пребаци у Скопље и изврши напад.

Акција је требало да буде изведена средином маја, а планирано је и да у истом тренутку буду нападнути полиција, суд и болница у Куманову.

Вечер наводи да су терористи предвидели и да ће у нападима страдати велики број људи. Наводи се и да би терористи за узврат добили велику своту новца.

"План су осмислили лидери групе, становници Косова, ветерани паравојних формација, који су после завршетка сукоба на Косову наставили терористичке активности", наводи македонски Вечер.

У међувремену, у Загребу је објављено и да је хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић, у писму македонском колеги Николи Попоском, истакла дубоку забринутост због догађања у Куманову и погоршања безбедносне ситуације, преноси Бета.

"Позивамо надлежне македонске институције да што хитније спроведу транспарентну истрагу и позивамо све релевантне учеснике политичког и друштвеног живота да учине све што је у њиховој моћи да би се избегло подизање тензија, што би могло водити према даљој несигурности у земљи, али и региону", наводи се у писаној поруци Пусићеве коју је пренела прес-служба хрватског министарства.

Приштина без информација о приведенима и погинулима

Македонске власти званично су потврдиле да је двадесетак припадника терористичке групе која је учествовала у нападу у Куманову – са Косова и Метохије, а косовска полиција тврди да о томе нема званичну информацију, преноси Танјуг.


Полиција је саопштила да нема ни сазнања да је било ко са те територије илегално прешао на подручје Македоније.

"Полиција Косова понавља да до инцидента у Куманову нема података о сумњивим преласцима границе појединаца или криминалних група", наводи се у саопштењу приштинске полиције.

До инцидента у Куманову све се одвијало нормално, а онда је уочен повећани прилив становништва из те општине које је похрлило на Косово, наводи се у саопштењу, преноси Коха диторе.

Лист преноси и да се Џафер Зумбери и Мирсад Ндрецај из Ђаковице наводе као погинули и додаје да у њиховим породицама, међутим, кажу да о томе нису обавештени.

Не негирају, међутим, да су њих двојица били део наоружане групе која се сукобила са македонским полицијским снагама у Куманову прошлог викенда.

Приштински адвокат Насер Рауфи, који брани ухапшеног Деме Шехуа, рекао је за Коху да се ухапшени оптужују између осталог за кривично дело формирање терористичке организације која има за циљ рушење правног поретка Македоније.

Коха пише и да су оружани сукоби у Куманову оставили последице на односе Приштине и Скопља, па ће планирана заједничка седница две владе највероватније бити одложена за касније, пише Коха диторе, преноси Бета.

Извор листа из косовске владе рекао је да су добили фрустрирајуће сигнале од Владе Македоније, после кретања оружаних група у региону Куманова.

"Има неодмерених изјава, упркос чињеници да смо ми предузели одговарајуће мере да одговоримо на ситуацију и узмемирења које су изражена приликом претходних инцидената, укључујући и онај у месту Гошинце", рекао је извор дневника из косовске владе.

Он истиче и да су косовске обавештајне службе и органи реда све време нудили сарадњу македонским властима.

Власти Македоније већ два месеца тврде да оружане групације са Косова улазе у Македонију.

У Србију прешло 500 људи, али они нису избеглице


Помоћник комесара за избеглице и мигранте Иван Гергинов рекао је за Бету да је током викенда, за време сукоба у Куманову, из Македоније у Србију дошло око 500 грађана, али да су они смештени код родбине и пријатеља и да се не сматрају избеглицама.
"Ми, за сваки случај, имамо спремне капацитете у Бујановцу, Прешеву и Врању", рекао је Гергинов и додао да у општини Прешево постоји и кризни штаб.
Гергинов је, такође, подсетио да је повереник за избеглице јавно позвао све породице које имају проблеме са финансијама, здрављем или било које друге врсте да се јаве Црвеном крсту, поверенику за избеглице или центру за социјални рад.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар