11111111111111

Претражи овај блог

петак, 15. март 2013.

Честитка Патријарха Кирила новоизабраном Папи римском

Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил честитао је Папи римском Франциску избор на престо Римокатоличке цркве.

Његовој светости, Франциску, Папи римском

Ваша светости!


Од срца Вам честитам на избору за високо и одговорно мјесто поглавара Римокатоличке цркве.

За вријеме Вашег претходника, Папе Бенедикта Шеснаестог односи између Руске православне и Римокатоличке цркве добиле су нови импулс и били обиљежени позитивном динамиком. Искрено се надам да ће се и посредовањем Ваше светости сарадња између наших Цркава развијати у духу братске љубави и међусобног разумијевања.

Дошавши на папски престо Ви  сте изабрали име Франциск, које подсјећа на познате светитеље Католичке цркве, који су били примјер жртвене посвећености страдалном народу, и  ревносног проповиједања Јеванђеља. У томе се види Ваша жеља и даља брига за сиромашне и несрећне, према којима сте показивали милост и љубав дуго година Вашег служења у Аргентини, настављајући дјело проповједи савременом свијету о Христу распетоме и Васкрсломе.

Таква служења данас приоритет су и за Руску православну цркву, што отвара могућност за сарадњу и интеракцију са Римокатоличком црквом.

Такође, православци и католици призвани су данас да уједине напоре да би заштитили хришћане, којима је потребна помоћ, који су подвргнути притисцима и прогонима у разним дјеловима планете. Потребни су заједнички напори  да би се ојачале традиционалне моралне вриједности у савременом секуларном друштву.

Примите, Ваша светости, моје најбоље жеље за мир, духовну и физичу снагу, и велику помоћ Божју у служењу које Вам предстоји.

+ Кирил, Патријарх московски и све Русије


Извор: Радио Светигора

Нема коментара:

Постави коментар