11111111111111

Претражи овај блог

субота, 4. август 2012.

Godišnjica Oluje

 U Srbiji i Republici Srpskoj danas se obeležava 17. godina od stradanja Srba u vojnoj operaciji Oluja u Hrvatskoj.

Do danas nema preciznih podataka o žrtvama, a, po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske "Oluja" nestalo je 1.805 ljudi. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece.

Danas je u Crkvi svetog Marka u Beogradu patrijarh Irinej služio parastos stradalim Srbima u akciji hrvatske vojske "Oluja", a u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih "Suza".

Budimir: Položaj Srba u Hrvatskoj se nije promenio

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocenio je da se 17 godina posle "Oluje" položaj srpskog naroda u Hrvatskoj nije mnogo promenio.

"Svake godine ponavljamo isto, nisu ispoštovani međunarodni dogovori, tako da se Srbi i danas nalaze u mnogo teškom položaju", rekao je Budimir.

On je novinarima, ispred crkve Svetog Marka, gde je održan parastos nastradalima u "Oluji" kazao da su se nadali da će se posle promene vlasti u Hrvatskoj situacija promeniti i da više Hrvati tu vojnu akciju neće slaviti, ali da se nažalost, to i dalje dešava.

"Dok god se sa jedne strane ''Oluja'' obeležava parastosima, a sa druge proslavom, mislim da to ne doprinosi pomirenju", zaključio je Budumir.

Palma: Zbog slavlja "Oluje" Hrvatskoj zabraniti ulaz u EU

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da njegova stranka smatra da Evropska unija treba da zabrani Hrvatskoj da slavi akciju "Oluja", jer se radi o nezapamćenom genocidu posle Drugog svetskog rata i da zbog toga takođe treba da im zabrani ulazak u EU.

On je rekao da u EU postoje dvostruki aršini kada je u pitanju priključenje Uniji i da jedna pravila važe za Srbiju, a druga za Hrvatsku.

Marković je istovremeno podržao inicijativu izbegličkih udruženja da se u Srbiji podigne spomenik "Oluja" i da svaki evropski državnik treba da, kada dođe u Beograd, obiđe taj spomenik.
On je naglasio da predstavnici Srbije treba da kažu da je Srbije doživela i genocid i etničko čišćenje.

"Gledao sam izveštaj hrvatskih državnika koji slave i ne stide se za nešto što je najveći zločin svih vremena", kazao je Marković.

SNS: Skandalozna proslava u Hrvatskoj

Srpska napredna stranka saopštila je danas da Srbija nikada ne sme da zaboravi žrtve vojno-policijske akcije "Oluja" posle koje je na hiljade Srba proterano iz Hrvatske i da su proslave te akcije "skandalozne i oslikavaju pravu prirodu hrvatskog režima".

Stranka navodi i da Srbija mora da zahteva vraćanje svih oduzetih prava i imovine prognanih Srba iz Hrvatske.


autor: AA izvor: agencije/Novi magazin

Нема коментара:

Постави коментар