11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 7. август 2012.

Патријарх Иринеј тражи посебан статус за ухапшеног монаха

Поглавар СПЦ замолио је правосудне органе у Србији да свештеник из Грчке, који је изазвао тешку саобраћајну несрећу, до завршетка истраге буде у једном манастиру поред Ниша


Ниш – На молбу патријарха српског господина Иринеја, свештеник из Грчке Димитриос Тоткас (37), притворен прошле среде због сумње да је извршио тешко дело против безбедности саобраћаја, добиће блажу казнену меру.


Уместо у ћелији Притворске јединице Казнено-поправног завода, уз гаранцију патријарха и владике нишког Јована, Димитриос Тоткас ће током трајања истраге боравити у једном од манастира у околини Ниша. Редовно ће се, док истрага не буде завршена, одазивати позивима суда и истражних органа Основног суда и тужилаштава у Нишу.

Димитриос Тоткас ухапшен је после тешке саобраћајне несреће која се догодила на аутопуту Београд–Ниш, код Алексиначких Рудника када је својим возилом „мерцедес” у сустизању ударио у „југо” београдских регистрација. У несрећи је на лицу места погинуо Градимир Страхињић (85) из Београда, а његова супруга Александра (80) преминула је истога дана у алексиначкој болници од тешких повреда задобијених у судару. Тоткас, који је свештеник Грчке православне цркве у Немачкој, путовао је на одмор у домовину.

Молбу да се свештенику из Грчке ублажи казнена мера притвора патријарх српски Иринеј упутио је Основном суду и Основном тужилаштву у Нишу због тога, како је наведено у писму, што и Димитриос Тоткас, као духовна и свештена особа и човек од поштења, удес са смртним последицама, сматра својом великом несрећом. Како нам је јуче речено у Палати правде у Нишу, Основно јавно тужилаштво услишило је молбу поглавара СПЦ и предложило је истражном судији Основног суда да се мера притвора грчком свештенику ублажи.

Коначну одлуку о ублажавању мере притвора Димитриосу Тоткасу и замене за боравак у једном од манастира у околини Ниша, уз гаранцију патријарха и владике нишког, данас ће донети истражни судија. Али, речено нам је, још јуче је договорено и одлучено да се молба патријарха прихвати.
Т. Тодоровић
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар